Belgapom laat Bintje links liggen

15-09 | |
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

De noteringscommissie van de Belgische beroepsvereniging voor handel en verwerkers Belgapom buigt zich niet meer over de prijsontwikkeling voor aardappelen van het ras Bintje.

Vorig jaar stopte Belgapom al met de officiële notering van het ras en werd alleen nog een waarnemingsprijs gepubliceerd.

Belangrijke beslissing

Het aandeel Bintjes in de afzet naar aardappelverwerkers is inmiddels zo ver gezakt dat de noteringscommissie het bestuur van Belgapom adviseerde om te stoppen met de waarnemingsprijs voor Bintjes. CEO Christophe Vermeulen noemt het een belangrijke beslissing die nu is genomen. Decennia lang was Bintje toonaangevend in de aardappelwereld.

Bintje op de achtergrond

Met de opkomst van Fontane en Challenger is Bintje steeds meer op de achtergrond geraakt. “Er is eenvoudig gesteld te weinig beweging op de markt om een onderbouwde en representatieve waarneming te doen”, zegt Vermeulen nu over de prijsontwikkeling van Bintjes.

Fontane

Inmiddels wordt op meer dan de helft van het Belgische aardappelareaal Fontane verbouwd. Vandaar dat dit ras nu ook de handel grotendeels bepaald. Naast Fontane ziet Belgapom ook een toenemend aandeel voor het ras Challenger in de markt voor aardappelen die bestemd zijn voor diepgevroren aardappelproducten. “Fontane is dominant en Challenger is een uitdagende tweede”, stelt Vermeulen.

Waarnemingsprijzen voor Markies en Innovator

Naast de Belgapom-notering voor Fontane en Challenger start de noteringscommissie vanaf dit bewaarseizoen ook met waarnemingsprijzen voor Markies en Innovator. Daarbij wordt alvast gezegd dat er niet elke week een waarnemingsprijs zal worden vastgesteld voor beide rassen. ”Dat hangt af van de markt”, aldus Vermeulen.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur
Meer over


Beheer