Doorgaan naar artikel

Belgapom: lente voor de aardappelsector pas weer eind 2021

Foto: Lex Salverda

Foto: Lex Salverda

Niet eerder dan met de vakbeurs Interpom in herfst 2021 zal voor de aardappelsector de lente weer intreden. Dat is de analyse van algemeen secretaris Romain Cools van Belgapom, de beroepsvereniging voor de Belgische aardappelhandel en –verwerking.

De verlaging van de Belgapomnotering voor fritesaardappelen begin deze week van 3 naar 2 cent per kilo weerspiegelt in zijn ogen goed wat er gebeurt in de sector. Het is volgens Cools niet alleen Covid-19 waardoor de aardappelsector nog wel een jaar in de mineur kan blijven. Ook de afzet naar het Verenigd Koninkrijk, het tweede belangrijkste exportland, is door het uitblijven van een brexit-akkoord onzeker. “Misschien komen er heffingen en komen er meer mogelijkheden voor andere aanbieders. Men is erg afwachtend.”

Kiemremmer Chloor-ipc

Er gaat, zegt Cools, in de grondstofvoorziening niet of nauwelijks een gat vallen tussen de oude en de nieuwe oogst. Onzekere factor daartegenover is wel weer het wegvallen van de zekere kiemremmer Chloor-ipc. “Er is onder verwerkers enorm veel ongerustheid over hoe de oude oogst zich straks houdt onder alternatieve kiemremmers zoals 1,4-Sight. Er is wel ervaring, maar de aardappelen van oogst 2020 zijn andere dan die van de jaren ervoor, andere stress, andere kieming.”

Export overzee

Verder werkt het wegvallen van Chloor-ipc ook door in de export overzee. “Het wordt moeilijk om aardappelen kiemvrij op verre bestemmingen te krijgen. Voor het alternatief 1,4-Sight geldt dat daarvoor in bepaalde landen nog geen maximaal residu-niveau is vastgesteld. Dat kan een belemmering zijn daar aardappelproducten naartoe te brengen. Dat is een proces van maanden eer dat is geregeld.”

Snel delen

Afbeelding
Leo Tholhuijsen

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin