Doorgaan naar artikel

Belgapom maakt ook stap naar € 32,50

Het Belgische Belgapom kan niet achterblijven en verhoogt vrijdag 14 april de notering voor de fritesgeschikte aardappelrassen Fontane en Challenger flink. Foto: Canva premium

Het Belgische Belgapom kan niet achterblijven en verhoogt vrijdag 14 april de notering voor de fritesgeschikte aardappelrassen Fontane en Challenger flink. Foto: Canva

Het Belgische Belgapom kan niet achterblijven en verhoogt vrijdag 14 april de notering voor de fritesgeschikte aardappelrassen Fontane en Challenger naar € 32,50 per 100 kilo.

Dat is een flinke stijging van € 2,50. Voor Innovator wordt niet genoteerd bij gebrek aan transacties en voor Markies is een waarnemingsprijs van € 33,50 op het bord gezet. Op 24 maart stond de laatste waarnemingsprijs op € 30. De verwachting is dat aan het eind van het seizoen de vraag naar aardappelen toeneemt en daardoor prijzen verder stijgen.

Vertraagde pootwerkzaamheden

Het natte weer en de daardoor vertraagde pootwerkzaamheden hebben bijgedragen aan de prijsverhogingen. Vanuit de verwerkende industrie werd niet gedacht dat de prijs nu al zoveel naar boven zou gaan, maar men kon de ballon niet langer onder water houden. Begin deze week werd het al merkbaar bij de PotatoNL-notering, waar de industrie zelf hogere transacties inbracht. Vooral in de Fontane-groep werd veel gehandeld.

Het Belgische PCA-Fiwap verhoogde na het lange paasweekend de notering voor Fontane en Challenger met € 1,25 naar € 30 tot € 32,50 per 100 kilo. Dat was een voorbode dat Belgapom ook de stap omhoog zou maken.

Hoogste noteringen in Nederland en België

Dat het broeide op de aardappelmarkt was ook terug te zien in de cashsettlement prijs, die steeg donderdag 13 april met € 0,40 naar € 30,70 per 100 kilo. De gemiddelde notering per land (België, Duitsland, Frankrijk en Nederland) wordt in principe voor een kwart meegenomen en het gemiddelde daarvan vormt de cashsettlement van die week. In Nederland en België liggen de noteringen het hoogst. De Nederlandse en Belgische inbreng steeg respectievelijk naar € 31,55 (+€ 0,72) en € 31,53 (+€ 0,63). De Franse inbreng bleef gelijk op € 30,90 en de Duitse inbreng steeg met 21 cent naar € 28,91.

Ook op de termijnmarkt in Leipzig is de stemming positiever geworden na Pasen. De notering voor het eerst aflopende april-contract steeg donderdag 13 april naar € 31,90 per 100 kilo. Dat is € 1 hoger dan een week eerder.

Prognose: stabiel tot stijgende prijzen.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin