Belgapom noteert op € 25 voor vroege aardappelen

05-08 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

Het Belgische Belgapom noteert voor vroege aardappelen € 5 hoger te noteren op € 25 per 100 kilo. Dat is een forse prijsstijging. In de zomer van 2018, toen het ook erg warm en droog was startte de Belgapom-notering voor vroege aardappelen met € 25 op 31 augustus.

Belgapom wijzigde de stemming van vast naar stabiel. Door het tekort aan aardappelen was er deze week aanbod op € 25. Telers willen wel rooien voor deze prijs, waar voor € 20 de rooimachine in de schuur bleef staan.

De zorgen in België zijn groot. De opbrengsten vallen flink tegen en op veel plaatsen kan men niet rooien omdat er niet kan of mag worden beregend. Verschillende handelaren hebben aardappelen op papier staan, maar deze kunnen niet van het land worden gehaald. De gewassen gaan snel op hun retour door het droge en warme weer. En volgende week schiet de temperatuur volgens de laatste voorspellingen meerdere dagen tot boven de 30 graden. Dat is zeer ongunstig voor de planten.

Ook op de termijnmark is de aardappelnotering deze week al flink gestegen. Eind juli stond het eerst aflopende aprilcontract nog net boven € 24 per 100 kilo en deze week steeg deze dagelijks naar uiteindelijk € 27,70 op donderdag 4 augustus.

Op de een-na-laatste handelsdag van de week werd tussen € 26,90 en € 28,50 gehandeld om uiteindelijk op € 27,70 te noteren. Seizoen 2018-‘19 werd in Leipzig voor het laatst op dit niveau genoteerd voor het eerst aflopende april-contract.

Gemiddelde werden voor het april 2023 contract 218 contracten per dag verhandeld op 1 tot en met 4 augustus. Dat geeft een indicatie van de spanning die heerst op de termijnmarkt.

Het april contract voor 2024 is in zo’n twee weken tijd ook gestegen van € 21,50 naar € 22,30 per 100 kilo.

Prognose: stijgende prijzen.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer