Belgapom-notering omlaag, PotatoNL staat stevig

02-03-2020 | |
Foto: Peter Roek
Foto: Peter Roek

De prijzen voor vrije aardappelen staan onder druk, maar dat is voor de tijd van het jaar niet vreemd.

De aardappelmarkt in Nederland is vast. PotatoNL volgt de Belgische prijsdaling niet zo sterk en verlaagt de fritesnotering (categorie 1) met € 0,13 naar € 14 tot € 17 per 100 kilo.

De aardappelprijzen staan in België wat onder druk. Belgapom verlaagde afgelopen vrijdag de noteringen met € 1,00 tot € 1,50 per 100 kilo.

Akkers zompig, weinig voorjaarswerk

De akkers zijn door de vele regen enorm zompig, en van enig voorjaarswerk is de komende tijd nog geen sprake. Tel daarbij op dat de komende tijd nog steeds regen voorspeld wordt, dus de kans op een vroeg voorjaar verschrompelt snel. Maar de aardappelverwerkers maken zich niet al te druk door het vooruitzicht dat het areaal groeit in Noordwest-Europa. Het is ook de tijd van contracteren, wat traditiegetrouw altijd een periode is dat de marktprijzen van vrije aardappelen wat onder druk staan.

Goed ingedekte industrie

De druk op de Belgische markt komt deels omdat de industrie goed zit ingedekt. Verwerkers weten deze periode van het seizoen wat in positie zit tot aan de geplande stops en nieuwe oogst. En daar komen de goede voorraden bij. De druk op de aardappelprijzen houdt daarmee aan.

Belgapom karakteriseert de markt voor Bintje en Fontane als rustig. De markt voor Challenger is flauw. Dat is voor Belgapom reden de prijzen voor Fontane en Challenger € 1,00 te laten zakken tot € 13 per 100 kilo. Dat de Bintje-notering met € 1,50 naar € 12,50 daalt, komt voornamelijk door slechtbakkende partijen die niet geschikt zijn voor de schillerij. Deze aardappelen worden bij de industrie aangeboden en zodoende drukken deze de Belgapom-notering.

Verschil tussen Belgapom en PotatoNL is dat er geen Bintjes in Nederland worden genoteerd, maar meer rassen zoals Innovators waarvan het prijsniveau wat hoger van ligt.

Nog geen impact coronavirus

Ook de angst voor de impact van het coronavirus heeft nog geen invloed op de fysieke markt, maar dat kan het wel gaan krijgen. De negatieve stemming is wel terug te zien in de termijnmarktnotering. Voor het aprilcontract 2020 beweegt de notering op de termijnmarkt in Leipzig rond € 13,50 per 100 kilo. Dat is € 4 lager dan een maand eerder werd genoteerd.

Prognose: redelijk stabiele fysieke prijzen.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur


Beheer