Belgapom start vroege aardappelnotering met € 2,50

Het Belgische Belgapom start de notering voor vroege aardappelen voor seizoen 2020-2021 met € 2,50 per 100 kilo. De marktstemming is prijshoudend.

De aardappelmarkt is geen jaar hetzelfde, maar de zorgen en onzekerheden die corona met zich meebrengt zijn duidelijk zichtbaar. Het prijsniveau is extreem laag.

Ter vergelijking; een jaar geleden startte de Belgapom notering met € 18 per 100 kilo op 12 juli 2019. De laatste keer dat voor vroege aardappelen op dit lage niveau werd genoteerd was in 2014. De start van het huidige seizoen is redelijk vergelijkbaar met seizoen 2014. Toen begon het seizoen ook met extreem lage prijzen (€ 5) door een grote oogstopbrengst. De prijzen daalden vervolgens na de startnotering naar € 1 per 100 kilo.

Lees verder onder de grafiek.

Crisis

De oogst is dit seizoen niet overvloedig, maar het grote aanbod oude oogst, als gevolg van de beperkte afzet door corona, hing lang boven de markt. Daarbij draait de verwerkende industrie op 80% tot 85%, vergeleken met voor de coronacrisis. De afzet van frites liep een flinke deuk op en is niet zomaar hersteld. Volgens Ferdi Buffen, directeur van het Duitse aardappelhandelshuis Weuthen, zal de aardappelprijs dit jaar niet boven € 3,50 per 100 uitkomen. De verwerkende industrie redt zich met contractaardappelen en zal dan ook weinig vrije fritesaardappelen aankopen.

Termijnmarkt lager niveau

Het onbestendige weer drukte afgelopen week de notering voor het eerstaflopende aprilcontract naar rond de € 7 per 100 kilo. Een week eerder stond de notering nog op ruim € 8 per 100 kilo. De hogere prijs, ingegeven door de hittegolf, kon afgelopen week niet worden vastgehouden. De koopbelangstelling ebt weg van de termijnmarkt. Woensdag 26 en donderdag 27 augustus werden respectievelijk ‘slechts’ 20 en 67 contracten per dag verhandeld. Ter vergelijking: een week eerder werden gemiddeld ruim 110 contracten per dag verhandeld.

Prognose: prijsdruk.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.