Belgapom verhoogt Fontane-notering boven voerprijs

Foto: Hans Prinsen
Foto: Hans Prinsen

De Belgische belangenorganisatie voor aardappelhandel en verwerking Belgapom verhoogt haar notering voor fritesgeschikte Fontane-aardappelen naar € 5 per 100 kilo.

Daarmee staat deze notering boven het prijsniveau van voeraardappelen. De notering stijgt 150% vergeleken met de voorgaande notering van 18 december 2020. Er is weer belangstelling voor vrije aardappelen vanuit de Belgische, maar ook Duitse industrie, waardoor de fysieke aardappelprijzen stijgen. De vraag ontstaat deels, omdat deze industrieën minder goed zijn ingedekt dan de Nederlandse.
Eerder deze week steeg de notering voor Fontane van het Belgische PCA/Fiwap (€ 5 tot € 6) en het Franse RNM (€ 5) ook al. De houding van Nederlandse verwerkers en telers was direct na de jaarwisseling afwachtend. PotatoNL noteerde maandag 4 januari voor fritesgeschikte aardappelen (categorie 1) dan ook onveranderd op een prijsniveau van € 2,75 tot € 3,50 per 100 kilo.

Termijnmarkt op € 8

De aardappelnotering voor het eerst aflopende aprilcontract op de termijnmarkt in Leipzig toonde de eerste handelsweek van 2021 ook een kanteling in de aardappelmarkt aan. De notering voor april 2021 steeg naar € 8 per 100 kilo. Dat is het hoogste niveau sinds begin oktober 2020. De notering stond donderdag 7 januari op € 8 per 100 kilo. Ter vergelijking, voor de jaarwisseling werd nog € 6,40 genoteerd. De spanning is ook terug te zien in het aantal verhandelde april 2021-contracten, die gemiddeld afgelopen week op 109 stuks per dag uitkwamen. Ter vergelijking: in de maand december was het aantal verhandelde contracten gemiddeld 43 per dag. De Belgische en Duitse vraag ondersteunt de termijnmarktnotering. Ook de notering voor het juni-contract stijgt op de termijnmarkt in Leipzig rond € 10 per 100 kilo. Er zijn afgelopen tijd meer transacties gedaan voor fritesaardappelen op de langere termijn tot aan € 8 per 100 kilo, mede daardoor vond het juni-contract ruimte om te stijgen.

Prognose: stabiel tot hogere prijs.

Smale
Annet Smale Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.