Doorgaan naar artikel

Belgapom verlaagt aardappelprijs naar € 17,50

Belgapom maakt dan ook melding van een flauwe markt. Foto: Canva premium

Belgapom maakt dan ook melding van een flauwe markt. Foto: Canva

De wekelijkse aardappelnotering van het Belgische Belgapom is met € 12,50 onderuit gegaan. De notering daalt daarmee naar € 17,50 per 100 kilo.

In drie weken tijd is de aardappelnotering met € 32,50 per 100 kilo gezakt. Het seizoen begon medio juli met een notering van € 50 per 100 kilo. Tot begin augustus kon dit niveau worden gehandhaafd. Hogere opbrengstverwachtingen als gevolg van de neerslag in combinatie met een toenemend aanbod omdat meer en meer percelen worden gerooid, zorgden ervoor dat de prijzen hard onderuitgingen.

Het gros van de allervroegste fritesaardappelrassen is van het land. Verwerkers halen, nu het rooien goed verloopt, veel contractaardappelen binnen en hoeven daarom weinig vrije aardappelen aan te kopen. De beperkte vraag naar vrije aardappelen drukt de prijzen extra naast de oogstdruk. De aardappelen groeien goed en voorraden worden aangevuld. In dat opzicht zijn er momenteel weinig zorgen.

Flauwe markt

Belgapom maakt dan ook melding van een flauwe markt. Daarmee geeft de noteringscommissie aan dat het aanbod groter is dan de vraag. Het hoge prijsniveau in de beginperiode van dit seizoen speelt daarin natuurlijk ook een rol. Afnemers kopen vanwege die hoge prijzen zo weinig mogelijk aardappelen. De fritesfabrieken laten zich bevoorraden door gecontracteerde aardappelen en tonen vanwege de hoge grondstofprijs op de vrije markt geen interesse in extra productie daarbovenop.

Rot en waterschade

Er zijn dit jaar wel serieuze zorgen over rot en waterschade vanwege de hevige regenval en phytophthora in de aardappelen. Phytophthora speelt op in verschillende regio’s. Waarbij het ene gebied een hogere druk aan phytophthora ervaart, dan het andere. De gevolgen van eventuele schade zijn momenteel nog niet te overzien. Ook lijkt een lager knolaantal invloed te hebben op de totale opbrengst.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
John Ramaker

Chef-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin