Belgapom verlaagt aardappelprijzen naar € 10

13-03-2020 | |
Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

Belgapom heeft de aardappelnoteringen voor Bintje, Fontane en Challenger verlaagd naar € 10 per 100 kilo. Daarmee liggen de prijzen € 2 lager dan een week geleden.

De aardappelmarkt is bezig met een glijvlucht waarvan het einde nog niet in zicht is. De stemming in de markt is bijzonder flauw. Door een gebrek aan vraag worden de prijzen steeds verder verlaagd. Kopers zijn extra terughoudend nu de prijzen zo sterk omlaag gaan.

Markt in diepe put

Bovendien zijn de vooruitzichten verre van rooskleurig. Normaal gesproken is er op de termijnmarkt sprake van een premie op de directe handel, maar op dit moment is het tegendeel het geval.

In het zog van de wereldwijde paniek op de aandelenbeurzen zit ook de handel op de aardappeltermijnmarkt in een diepe put. Op vrijdagochtend 13 maart zakte de handel in het aprilcontract op de beurs in Leipzig tot ruim onder de € 7 per 100 kilo. Nog niet zo lang geleden werd voor deze aardappelen € 10 per 100 kilo meer betaald. Vooral de laatste twee weken ging de prijs op de termijnmarkt hard omlaag. Begin deze maand noteerde de handel op levering april nog € 14 per 100 kilo. Deze week zakte de notering al rap door de grens van € 10 per 100 kilo. Eventjes krabbelde de handel daarna iets op, maar naarmate de week vorderde, werd de dalende lijn weer ingezet, met op vrijdag een nieuw dieptepunt nadat de prijzen onder de € 7 per 100 kilo zakten.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur
Meer over


Beheer