Belgapom zet aardappelprijs op € 20

10-06 | |
Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

Belgapom heeft zijn aardappelnoteringen deze week vastgesteld op € 20 per 100 kilo.

De prijzen van Fontane en Challenger liggen daarmee ineens € 5 lager dan de vorige notering. Bintjes zakken met € 2 naar eveneens € 20 per 100 kilo.

Begin juni concludeerde de noteringscommissie van de Belgische branchevereniging voor de aardappelhandel en verwerking al dat er te weinig handel plaatsvond om een notering te kunnen vaststellen. De stemming in de markt is er daarna niet beter op geworden en dat resulteerde in dalende prijzen.

Andere noteringscommissies zoals PotatoNL en PCA/Fiwap stelden afgelopen week ook flink lagere prijzen vast. Zij verlaagden vooral de onderkant van hun noteringen. De bovenkant zakte minder of zelfs helemaal niet. De bandbreedte van de noteringen kwam daarmee uit op € 20 tot € 25 per 100 kilo.

Verwerkers draaien volop

De stemming in de aardappelmarkt is flauw. De verwerkers draaien volop, maar zijn niet in de markt om vrije aardappelen te kopen. Contracten en meeleveraardappelen zijn voldoende om de grondstofbehoefte te dekken. Er is dan ook weinig hoop dat er op heel korte termijn nog veel aardappelen voor € 25 van de hand gaan. De verwachting is dat de prijzen nog wel wat zakken.

Prognose: zakkende prijzen.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur
Meer over


Beheer