Doorgaan naar artikel

Belgen haken in op groeiende vraag mozzarella

De productie van mozzarella gaat ten koste van Gouda kaas. Foto: Canva

De productie van mozzarella gaat ten koste van Gouda kaas. Foto: Canva

Belgische zuivelbedrijven produceerden vorig jaar 9% meer mozzarella dan in 2021. Daarmee haakt de Belgische zuivel in op de wereldwijd groeiende vraag naar deze zachte en romige kaas, meldt het Belgische statistiekbureau StatBel.

Minder Gouda kaas

De groeiende productie van mozzarella gaat ten koste van de klassieke Gouda kaas. Daarvan werd vorig jaar 17% minder geproduceerd dan in 2021. De totale kaasproductie in België stabiliseerde op een niveau van een kleine 110.000 ton.

Herstel geitenkaas

De productie van geitenkaas herstelde na een flinke dip in 2021. De fabricage van geitenkaas is nog niet terug op het hoge niveau van 2020, maar dat scheelt niet meer zo veel. Voor de bijna 9.800 ton geitenkaas die vorig jaar is gemaakt is 75 miljoen liter geitenmelk ingezameld. Meer dan de helft van deze melk is geïmporteerd.

Consumptiemelk

In totaal 818 miljoen liter melk is gebruikt voor de productie van consumptiemelk. Er kwam minder halfvolle en magere melk uit de fabriek, terwijl er juist een iets meer volle melk werd geproduceerd. De grootste groei in consumptiemelk zien we bij karnemelk (+11%).

Verse zuivelproducten

In de categorie verse zuivelproducten valt de sterke groei bij desserts op. De productie daarvan nam met ruim 9% toe tot bijna 117 miljoen liter. Daarnaast is er ook meer yoghurt en room gemaakt. Dat ging ten koste van de productie van gefermenteerde melkdrankjes. De productie van roomboter nam met 6% toe tot ruim 71.500 ton.

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
John Ramaker

Chef-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin