Belgen oogsten 4,55 ton koolzaad per hectare

15-09-2022 | |
Oogsten van koolzaad. - Foto: Mark Pasveer
Oogsten van koolzaad. - Foto: Mark Pasveer

De koolzaadopbrengsten komen dit jaar in België gemiddeld op 4,55 ton per hectare. Dat meldt de federatie van de Belgische graanhandel Fegra.

Net als in andere omringende landen is er dit jaar in België meer koolzaad geteeld. Fegra meldt een areaalgroei van 20%. Daarmee komt de teelt in België weer op een niveau van zo’n 10.000 hectare.

Hogere prijzen stimulans

In de afgelopen twee jaar bleef de teelt steken op net iets meer dan 8.000 hectare. Een moeilijkere teelt als gevolg van een beperkter middelenpakket en geringere opbrengsten waren er de oorzaak van dat het areaal de afgelopen jaren terugliep. Hogere prijzen al vanaf de zomer in 2021 stimuleerden telers om meer in te zaaien.

Met een opbrengst van 4,55 ton koolzaad per hectare hebben de Belgen dit jaar een absolute topper. Volgens het Belgische statistische bureau StatBel varieerden de hectareopbrengsten van koolzaad in de afgelopen tien jaar in de meeste gevallen van 3,4 tot 3,9 ton per hectare. In de drie seizoenen die daar bovenuit steken (oogst 2014, 2015 en 2017) werd rond de 4,3 ton per hectare geoogst.

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur


Beheer