Doorgaan naar artikel

België en Duitsland nog actief op aardappelmarkt

Foto: Mark Pasveer premium

De komst van de vroege nieuwe aardappelen betekent dat de oude oogst naar de achtergrond verschuift. Foto: Mark Pasveer

Het aardappelseizoen loopt op zijn eind. Toch zijn België en Duitsland nog aan de markt.

In Duitsland zit er wat de prijzen betreft nog een kleine plus in. Verder is de marktstemming stabiel op een historisch hoog prijsniveau. Het is inmiddels week 27 en langzaam maar zeker zullen de bakens worden verzet naar de nieuwe oogst. De stand van de gewassen op het veld is nogal wisselend. Goede en slechte percelen wisselen elkaar af. Maar in het algemeen houdt men er rekening mee dat het geen topoogst wordt. En het areaal zal naar verwachting niet zo veel zijn toegenomen in Noordwest-Europa. Al komt er uit de voorlopige resultaten van de areaalenquête in Vlaanderen naar voren dat het aardappelareaal daar met 6,8% is toegenomen.

Vroege nieuwe aardappelen

De komst van de vroege nieuwe aardappelen betekent dat de oude oogst naar de achtergrond verschuift. PotatoNL en het Franse RNM zijn al gestopt met noteren. Dat geldt nog niet voor het Belgische Belgapom en het Duitse Reka Rheinland. Belgapom houdt de notering van hoofdras Fontane onveranderd op € 60 per 100 kilo. Het aanbod komt overeen met de vraag en dat resulteert in een stabiele stemming in de markt. Reka Rheinland noteert zo waar nog wat plusjes. Fontane noteert € 1 hoger op € 60 per 100 kilo. Agria en Markies laten dezelfde stijging zien en brengen € 61 per 100 kilo op.

De aardappeltermijnmarkt is normaal gesproken in deze periode een belangrijke graadmeter voor de stemming in de markt voor de nieuwe oogst. Gezien de omstandigheden zou een levendige handel zijn te verwachten. Maar de termijnmarkt is zo dood als een pier. Belangrijke partijen die nodig zijn om de termijnmarkt te laten draaien, laten het afweten.

Prognose: rustige markt.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
John Ramaker

Chef-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin