België houdt grens open voor cruciale beroepen

Werknemers in de voedselketen of in andere vitale sectoren kunnen de grens tussen Nederland en België alleen oversteken als ze in het bezit zijn van een speciaal vignet.

Ondernemers in de voedselketen die de grens over moeten voor werkzaamheden op hun eigen bedrijf, kunnen ook gebruikmaken van het vignet. Dat hebben de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie van beide landen afgesproken.

Vignet aanvragen

Nederlanders die in België werken kunnen de grens alleen passeren als ze in het bezit zijn van zo’n vignet. Dit vignet moet oponthoud bij de grens voorkomen, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het vignet is aan te vragen op de website van het Nationaal Crisiscentrum.

België verbiedt sinds woensdag niet-essentiële reizen naar het buitenland. Mensen die in België wonen en in Nederland werken of andersom mogen de grens wel over met een werkgeversverklaring. Bepaalde mensen, die in belangrijke sectoren zoals de zorg werken en onmisbare beroepen uitoefenen, kunnen een speciaal vignet aanvragen. Wie zonder vignet de grens oversteekt is strafbaar. Wie misbruik maakt van het vignet ook.

Zonder zo’n vignet is het niet toegestaan om vanuit Nederland via België naar een Nederlandse eindbestemming te reizen, ook niet voor woon-werkverkeer.

Actieve controles bij grensovergangen

“De Belgische autoriteiten controleren actief en verschillende grensovergangen zijn gesloten”, schrijft het ministerie. Het is strafbaar het verbod op niet-essentiële reizen te overtreden, benadrukt Binnenlandse Zaken. “Het gebruiken van een vignet op basis van onjuiste informatie is valsheid in geschrifte. Ook dit is een strafbaar feit.”

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.