België in mei grootste afnemer Nederlands pootgoed

18-06 | |
Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

België was vorige maand de grootste afnemer van Nederlands pootgoed. Er ging in mei 7.308 ton naar onze zuiderburen.

In totaal werd in mei 15.348 ton geëxporteerd. Bijna de helft daarvan ging dus naar België. De totale uitvoer van Nederlands pootgoed komt daarmee op 724.358 ton, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO). Daarmee is de export 4,5% kleiner dan in dezelfde periode vorig jaar.

De tonnen die nog in mei zijn uitgevoerd naar België brengt het land ook weer aan de absolute top van Nederlandse belangrijkste afnemers van pootgoed. Vorig jaar was Duitsland nog de grootste importeur met uiteindelijk een totaal van net iets meer dan 93.000 ton. Hoewel de uitvoer naar Duitsland tot en met mei met ruim 7% is toegenomen, gaat België daar nog net overheen. De Belgen kopen dit jaar ruim 13% meer pootgoed in Nederland, waarmee de afzet naar de zuiderburen de grens van 100.000 ton benadert.

Minder naar Zuid- en Oost-Europa

Nog twee verdwaalde vrachtautoladingen en de grens wordt dit seizoen daadwerkelijk gepasseerd. Drie keer eerder passeerde de uitvoer naar België deze grens. In het seizoen 2019-‘20 bleef de uitvoer naar België steken op net iets meer dan 88.000 ton. De afzet naar Duitsland is dit jaar weliswaar net iets kleiner dan naar België, maar laat wel een duidelijk stijgende lijn zien. Als deze trend kan worden doorgezet, dan mag in de afzet naar Duitsland volgend jaar de eerste honderdduizendtonner worden genoteerd.

Daarmee heb je ook bijna de helft van de totale afzet binnen de Europese Unie te pakken. De totale export naar EU-landen bedraagt tot en met mei namelijk 402.492 ton. Dat is een fractie minder dan een jaar geleden en ook net iets minder dan het vijfjarig gemiddelde. En dat dus ondanks een grotere afzet naar België en Duitsland. De kleinere afzet binnen de EU is vooral het gevolg van minder poters die naar Zuid- en Oost-Europa zijn gegaan. Binnen Europa maar buiten de EU valt vooral op dat er minder export is naar Rusland, Servië en Turkije. En de 15.000 ton die naar het Verenigd Koninkrijk is gegaan, is ook lang niet de hoeveelheid die eerder naar deze bestemming ging.

Oezbekistan importeerde in mei iets meer dan 3.000 ton Nederlands pootgoed. Met een totaal van bijna 7.000 ton telt de export naar dit land weer aardig mee na twee magere seizoenen. Maar ook deze afzet is wel eens groter geweest met 13.000 tot 15.000 ton per jaar.

Ramaker
John Ramaker RedacteurBeheer