België laat Nederlandse aardappel links liggen

België liet de Nederlandse aardappelen in september links liggen. Afrika laat zich de aardappelen daarentegen juist goed smaken nu de prijzen extreem laag zijn.

Kortom, waar België dit jaar geen behoefte heeft aan aardappelen uit Nederland, melden Afrikaanse bestemmingen zich juist nadrukkelijker. Mede daardoor viel de export in september nog niet zo veel lager uit dan het vijfjarig gemiddelde.

Halvering naar België

In september bleef de uitvoer van Nederlandse consumptie-aardappelen steken op iets minder dan 52.000 ton. Normaal gesproken ligt de uitvoer juist net iets boven dit niveau. In hele goede jaren laat de maand september exporten noteren van net iets meer dan 60.000 ton.

Vorige maand bleef de export van Nederlandse aardappelen naar België steken op 15.242 ton, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO). Daarmee is de stroom naar de zuiderburen gehalveerd ten opzichte van de hoeveelheid aardappelen die in de afgelopen twee jaar in september door de Belgen werd afgenomen.

De totale afzet binnen Europa kwam vorige maand maar net boven de 24.000 ton. Opvallend daarbij is dat de Fransen juist meer aardappelen importeerden. De afzet naar Frankrijk steeg tot boven de 4.500 ton, terwijl in voorgaande jaren in september zo’n 3.000 ton of minder die kant op ging.

Afrika grijpt kans

Maar in jaren met goedkope aardappelen grijpt Afrika altijd zijn kansen. En dat is ook dit jaar het geval. Onder aanvoering van Senegal gingen vorige maand 19.365 ton aardappelen op weg met Afrika als bestemming. Senegal kocht bijna 8.000 ton. Daarnaast gingen er flink veel aardappelen naar onder meer Mali, Ivoorkust en Mauritanië.

Samen met de afzet naar Amerika (5.920 ton) en Azië (2.107 ton) was de aardappelexport buiten Europa ineens veel groter dan er binnen.Binnen Europa werd 24.327 ton geleverd, er buiten 27.392 ton.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.