Doorgaan naar artikel

België verwerkt record aan aardappelen in 2022

Vergeleken met het vorige recordjaar zijn in 2022 ruim een kwart meer aardappelen verwerkt tot enkel diepgevroren frites in België. - Foto: Canva/bigacis premium

Vergeleken met het vorige recordjaar zijn in 2022 ruim een kwart meer aardappelen verwerkt tot enkel diepgevroren frites in België. - Foto: Canva/bigacis

De Belgische aardappelverwerkende industrie heeft in 2022 een record gevestigd met ruim 6,2 miljoen ton verwerkte aardappelen.

Daarmee is het vorige record van uit 2019 met 18% overschreven.

Veerkracht na coronajaren

“Deze cijfers getuigen van de veerkracht, de flexibiliteit en sterkte van onze sector,” zegt Christophe Vermeulen, CEO van de beroepsvereniging Belgapom. “De moeilijke coronajaren zijn verteerd en ondanks een paar zomers met moeilijke oogsten door het extreme weer, weet de aardappelsector zij n internationale koppositie te versterken.”

Van coronajaar 2021 is geen volledig verwerkingscijfer beschikbaar. Gekeken naar coronajaar 2020 is in kalenderjaar 2022 22% meer aardappelen verwerkt tot frites, pureeproducten, chips, vlokken en granulaten of voorgekookte aardappelen.

Vergeleken met het vorige recordjaar (2019) zijn in 2022 ruim een kwart meer aardappelen verwerkt tot enkel diepgevroren frites. Ook voor gekoelde frites is een record gevestigd: 257.345 ton gekoelde frites zijn in 2022 geproduceerd. Dat is 12% meer dan in 2019 en zelfs 57% meer gekoelde frites dan in het coronajaar 2020.

Verschil tussen groei en rentabiliteit

Hoewel de groeicijfers mooi zijn, is Vermeulen genuanceerd omdat er een verschil zit tussen groei en rentabiliteit. Door de oorlog in Oekraïne ontstond een gebrek aan zonnebloemolie en woekerprijzen voor de alternatieven. Diepvriesfrites maken is daarnaast enorm energie-intensief, en energiekosten stegen explosief. Zo ook de kosten van andere grondstoffen en verpakkingsmaterialen. De sector besteedde meer dan € 750 miljoen aan olie, energie en verpakking alleen in 2022. Daar komen hogere aardappelprijzen en indexering van lonen bij op.

Uitdagingen voor agro- en voedinsgindustrie

Vooruitkijkend is Vermeulen ook kritisch, want de landbouwsector moet verduurzamen en investeringszekerheid en perspectief bieden voor de boer en de agro-voedingsindustrie. De sector biedt namelijk werkgelegenheid aan bijna 6.000 werknemers. Maar dossiers stapelen zich op: stikstof, MAP (het Belgische Mestactieplan), erosiewetgeving, natuurherstelwet, afbouw van gewasbescherming, waterproblematiek. Vermeulen hoopt dat Belgische beleidsmakers wakker worden en – net zoals in Frankrijk, Spanje en Italië – volledig achter de ‘kroonjuwelen’ van de voedingsindustrie gaan staan.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin