Belgisch aardappelareaal krimpt 10%

15-04 | |
Foto: Peter Roek
Foto: Peter Roek

Het Belgische areaal consumptieaardappelen krimpt dit seizoen met zo’n 10% ten opzichte van vorig jaar. Dat blijkt uit een enquête die het Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) hield onder 128 Belgische aardappeltelers.

Het aardappelareaal in Vlaanderen gaat daarmee terug naar bijna 48.000 hectare. Dit is het laagste areaal in de afgelopen zes jaar. Volgens de eerste cijfers zou ook in Wallonië het totale aardappelareaal met 9,3% krimpen.

De enquête is begin april gehouden waardoor nog niet alle telers hun definitieve areaal wisten. Maar PCA kan met de huidige gegevens een eerste voorzichtige schatting maken van het aardappelareaal 2021.

Meer hectares vroege aardappelen

Het areaal vroege aardappelen zou volgens de enquête wel stijgen met 2,5%.

Amora blijft binnen de enquête veruit het belangrijkste vroege ras (47%). Sinora en Anosta zijn elk goed voor zo’n 18% van het areaal vroege aardappelen. Voor Sinora is dat een stabilisatie en voor Anosta een aanzienlijke uitbreiding ten opzichte van 2020.

Het areaal middenlate en late frietrassen daalt in Vlaanderen met 11,6%. Fontane blijft veruit het belangrijkste ras en lijkt dit jaar een aandeel van net geen 60% in te nemen.

De gemiddelde oppervlakte Fontane ligt rond 25 hectare per teler. Bijna 60% van het areaal Fontane wordt onder contract geteeld. Dit is vergelijkbaar met voorgaande jaren. PCA benadrukt dat het om voorlopige cijfers gaat omdat begin april alle contracten nog niet rond waren.

In Wallonië is Fontane ook het grootste ras met 52% van het consumptieaardappelareaal. Het ras Innovator komt hier ondanks een afname van ruim een kwart met een aandeel van 13% op de tweede plaats.

Meijering
Luuk Meijering Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.