Doorgaan naar artikel

Belgisch kweekvleesbedrijf in Israëlische handen

Geüpdatet op:
Bedrijven
Nieuws
Eiwittransitie
Foto: Canva

Foto: Canva

Het Belgische kweekvleesbedrijf Peace of Meat is overgenomen door het Isralische Meat-Tech 3D. Met de overname is een bedrag van € 15 miljoen, deels in aandelen, gemoeid.

De helft van dat bedrag wordt meteen overgemaakt. De rest volgt na twee jaar als een reeks ‘technologische mijlpalen’ zijn behaald. Peace of Meat werd in 2019 opgericht en geldt als een pionier voor kweekvlees in België.

De overname werd in september 2020 al aangekondigd. In oktober deed het Israëlische bedrijf al een eerste investering van € 1 miljoen in het Belgische bedrijf.

Via biologische processen kweekt Peace of Meat vet- en levercellen van onder meer kip en eend. Het bedrijf wil onder meer foie gras maken van in laboratoria gekweekte levercellen van de eend.

Eerste producten in 2022 op de markt

De Israëliërs menen de kennis en kunde van Peace of Meat te kunnen gebruiken om hybride voeding op de markt te brengen. Daarbij worden de gekweekte vetten uit dierlijke cellen toegevoegd aan plantaardige eiwitproducten om zo de textuur te verbeteren. Meat-Tech denk zo ook de tijd tot toetreding op de markt verkorten.

Meat-Tech verwacht dat een eerste van die producten in 2022 op de markt kan komen. Het Israëlische bedrijf, dat zelf een manier ontwikkelde om vlees vanuit cellen te printen in 3D, heeft een beursnotering op Nasdaq.

Sectorgenoot van Mosa Meat

Peace of Meat is een sectorgenoot van het Nederlandse bedrijf Mosa Meat, een spin-off van de Universiteit Maastricht. Ook Mosa Meat werkt toe naar de introductie van zijn kweekvlees voor consumenten. Het bedrijf haalde onlangs nog eens €16,5 miljoen op voor de verdere ontwikkeling en opschaling van kweekvlees. In een eerdere ronde werd al € 45 miljoen opgehaald. Hamburgers en gehaktballen van Limburgs kweekvlees liggen als het goed is vanaf 2023 in de winkelschappen. Enkele andere bedrijven zijn daar al bijna aan toe.

Het Amerikaanse Eat Just kreeg eerder toestemming om in het lab gekweekt kippenvlees te verkopen in Singapore. Daarmee is Singapore het eerste land waar de verkoop van kweekvlees is toegestaan.

Mede-auteur: Carolien Kloosterman

Snel delen

Image
ANP

Algemeen Nederlands Persbureau

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin