Belgische Belgapom houdt fritesnotering op € 5

Foto: Michel Velderman
Foto: Michel Velderman

Het Belgische Belgapom noteert vrijdag 15 januari onveranderd voor de verschillende fritesaardappelrassen.

Zowel voor Bintje, Fontane als Challenger blijft de notering staan op € 5 per 100 kilo, bij een stabiele stemming. Daarmee wordt aangegeven dat het aanbod gelijk is aan de vraag. Meerdere Belgische verwerkers blijven actief op de markt.

Op 11 januari steeg ook de fritesnotering van PotatoNL naar € 3 tot € 5 per 100 kilo. Daarmee is het niet meer aantrekkelijk voor telers om de aardappelen af te zetten in het voer; de aardappelnotering voor veevoer staat op € 2 tot € 2,75.

Positiever gevoel

De vraag vanuit de Noordwest-Europese industrie ondersteunt het hogere prijsniveau vergeleken met een paar weken geleden. De fritesfabrieken willen geen aardappelen meer verloren laten gaan en willen daarnaast ook een positief gevoel in de markt neerzetten voor het tekenen van de contractprijzen voor oogst 2021. De notering op de termijnmarkt in Leipzig blijft na de jaarwisseling ook op een niveau van € 8 per 100 kilo voor het eerst aflopende april-contract bewegen. Daarmee heeft deze notering een nieuwe balans gevonden, want de laatste maanden voor de jaarwisseling kwam deze niet meer boven het niveau van € 6,50 voor het april 2021 contract uit.

Cashsettlement stijgt

Ook de cashsettlement is deze week gestegen naar € 5,10 per 100 kilo. Dat is € 2 hoger dan de voorgaande notering van 24 december 2020. De inbreng vanuit België steeg het meeste met € 2,76 naar € 5,20. Gevolgd door de Franse inbreng, die in het nieuwe jaar € 2,72 hoger was met € 5,18. De Duitse inbreng steeg € 1,58 naar € 5,60. En de Nederlandse inbreng steeg met € 0,86 naar € 4,40. Dat maakt dat het gewogen gemiddelde boven € 5 per 100 kilo uitkomt.

Prognose: stabiel tot hogere prijzen.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Smale
Annet Smale Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.