Belgische chocoladefabriek stilgelegd wegens salmonella

30-06-2022 | |
Foto: Barry Callebaut
Foto: Barry Callebaut

De Zwitserse chocoladefabrikant Barry Callebaut heeft zijn fabriek in het Vlaamse Wieze, naar eigen zeggen de grootste chocoladefabriek ter wereld, stilgelegd na de ontdekking van salmonella in één partij.

De meeste chocoladeverwerkers in België, waaronder Guylian, the Belgian Chocolate Group en Mondelez, hebben hun fabrieken ook stilgelegd omdat ze mogelijk met salmonella besmette chocolade hebben gekregen van de fabriek van Barry Callebaut in Wieze.

Volgens Barry Callebaut, één van de grootste chocolafabrikanten ter wereld met een jaaromzet van rond de € 7 miljard, is er zo goed als zeker niets van de betrokken partij bij de consument terechtgekomen. Daarom hoeven er in dit stadium ook geen producten teruggeroepen te worden. Maar het bedrijf kan niet helemaal garanderen of er toch besmette chocola in de winkels ligt en gaat daarom door met het onderzoek.

Woordvoerder Korneel Warlop stelt in de Belgische media: “De overgrote meerderheid van de producten zit nog bij ons. De rest zit in de warenhuizen van onze klanten.” Het chocoladebedrijf is nu bezig met het contacteren van al haar klanten, de voedingsbedrijven, om na te gaan of de producten daar nog in de magazijnen staan dan wel zijn uitgeleverd. “Dat is heel arbeidsintensief, dat vergt wel wat tijd, die we eigenlijk in zo’n situatie niet hebben.”

In april moest collega Ferrero een fabriek in het Vlaamse Aarlen sluiten vanwege salmonellabesmetting in Kinder Chocola. Ferrero kreeg vorige week toestemming van de FAVV op die fabriek onder voorwaarden weer op te starten.

 

Willem Veldman


Beheer