Doorgaan naar artikel

Belgische foodexport naar VK is Brexit te boven

De export van Belgische voeding en dranken naar het Verenigd Koninkrijk is vorig jaar gestegen.

Laden van veerboot. België exporteerde vorig jaar meer voeding en dranken naar het Verenigd Koninkrijk.  - Foto: ANP premium

Laden van veerboot. België exporteerde vorig jaar meer voeding en dranken naar het Verenigd Koninkrijk. - Foto: ANP

De export van Belgische voeding en dranken naar het Verenigd Koninkrijk is vorig jaar 33% hoger uitgekomen dan in het laatste pre-coronajaar 2019.

In totaal werd er voor € 2,89 miljard naar de Britse markt getransporteerd, met dranken, patat, bereide groente en fruit alsmede zuivel als belangrijkste categorieën. Het VK blijft daarmee de grootste exportbestemming voor Belgische voeding en dranken.

Dat meldt de federatie voor de voedingsindustrie Fevia ter gelegenheid van een exportreis ‘om het groeipotentieel verder aan te boren’. In dat kader heeft Ocado, de grootste Britse online-winkel voor voeding en dranken, een pagina ‘Best of Belgium’ opgenomen waar Belgische leveranciers hun producten kunnen presenteren.

Belgen goed voorbereid

‘’Dat Belgische voedingsbedrijven de Brexit goed verteerden, bewijst dat ze zeer goed waren voorbereid op de invoereisen die volgden na de Brexit. Dat is mede dankzij de intensieve campagnes van overheidsinstanties, in samenwerking met Fevia,” meldt de organisatie. Sinds 1 januari 2021 moeten voedingsbedrijven die naar het VK exporteren douaneaangiftes doen. Bepaalde plantaardige producten en dierlijke bijproducten moeten ook al aangemeld worden in het Britse voedselveiligheidssysteem.

Vanaf juli zouden verdere invoervereisten en controles volgen, maar de Britse regering heeft beslist om deze opnieuw uit te stellen. ‘’Voor Fevia domineert een vlotte handel met het VK. De certificatieverplichtingen zullen een grote extra werklast en kosten voor onze voedingsbedrijven inhouden. Fevia vindt het dan ook een juiste beslissing om ze uit te stellen tot wanneer de digitale certificatie volledig gereed is en de Britse, Europese en Belgische systemen goed op elkaar zijn afgestemd.”

Snel delen

Image
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin