Skip to content

Belgische inflatie voeding stijgt door doorrekenen kosten

De Belgische inflatie op voeding is gestegen naar een nieuw record van 15,5%.

Updated on:
Business
Nieuws
Belgische inflatie voeding

De winkelprijzen voor voeding en dranken stegen lang minder snel dan de algemene inflatie. Foto: Canva

De Belgische inflatie op voeding is gestegen naar een nieuw record van 15,5%.

Volgens de federatie voor de voedingsindustrie Fevia komt dat door het vertraagd doorberekenen van de sterk gestegen kosten. Ook hebben Belgische voedingsbedrijven te kampen met de in dat land verplichte loonindexatie van 10,96%.

Marges in voedingsketen zwaar onder druk

Belgische voedingsbedrijven kregen die gestegen kosten te weinig en te laat doorgerekend aan vooral supermarkten, aldus Fevia. De winkelprijzen voor voeding en dranken stegen lang minder snel dan de algemene inflatie, waardoor de marges van alle schakels in de voedingsketen zwaar onder druk kwamen te staan. “Die opeenstapeling van gestegen kosten werd onhoudbaar, wat verklaart waarom de winkelprijzen van voeding en dranken de voorbije maanden met vertraging stegen. Het gaat hier dus om een beperkte inhaaloperatie.”

“We willen consumenten natuurlijk niet alleen lekkere en duurzaam geproduceerde voeding en dranken aanbieden, maar die ook betaalbaar houden”, benadrukt Bart Buysse. “De inflatie die we nu meemaken, is helaas het onvermijdelijke gevolg van de gestegen kosten die de marges van onze voedingsbedrijven deden verdampen.”

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin