Belgische korte keten luidt de noodklok

23-12-2022 | |
Foto: Van Asendelft
Foto: Van Asendelft

Het Belgische platform Boerenforum lanceert een noodkreet voor ondernemers in de korte keten. Zij stellen dat de verkopen met 20 tot 30% zijn teruggelopen. Dat meldt de Belgische nieuwssite Vilt.be.

Ook de Vlaamse organisatie Steunpunt Korte Keten ziet dat bij veel korte keten ondernemers de verkoop slinkt. Ann Detelder van het Steunpunt: “We zien dat de consument door de inflatie op zijn centen begint te letten. Voor de echte primaire producten – boeren die groenten, fruit of vlees – valt de omzetvermindering nog mee, maar van zodra er meer bewerkingen komen of het om meer ‘luxueuze’ producten gaat, zoals een geitenkaasje, is het problematischer.”

Lagere prijzen in supers

Door de forse prijsstijgingen van grondstoffen en energie krijgen steeds meer ondernemers het moeilijker. Daarboven komt de vogelgriep en droogte die grote impact hebben op de toelevering van de korte keten. Volgens Boerenforum kiezen consumenten voor de lage prijzen van de supermarkt. Dit terwijl veel korte keten ondernemers investeringen hebben gedaan door de grote groei tijdens de coronapandemie.

Nederland nog geen noodkreet

In Nederland is er nog geen noodkreet gekomen. Tijdens de coronacrisis maakte de Nederlandse korte keten eenzelfde explosieve groei door, maar die lijkt ook langzaam te stagneren. Toch geven de meeste boerderijwinkels aan dat ze nog steeds meer klanten en omzet hebben dan voor de pandemie.

Wat verstaan we onder een korte keten en welke kansen en uitdagingen biedt dit ondernemers? Lees meer op de themapagina Korte ketens

Hilhorst
Alieke Hilhorst Redacteur


Beheer