Belgische mestverwerkers verdacht van fraude

18-11-2021 | Laatste update op 14-02 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

Belgische autoriteiten hebben woensdag invallen gedaan bij mestverwerkers in Tongeren, Geel, Beveren en Bocholt.

Elf personen zijn aangehouden voor betrokkenheid bij mogelijke grootschalige fraude bij illegale handel in digestaat. Vanwege het vermoeden van illegale activiteiten zijn twee mestverwerkers stilgelegd en worden drie andere verwerkers strenger gecontroleerd door de Vlaamse Landmaatschappij (VLM). De VLM is een zelfstandige uitvoeringsorganisatie van de Vlaamse overheid die zich onder andere bezighoudt met het mestbeleid.

Afgelopen februari was er ook al een Vlaams onderzoek naar mestfraude, waar ook Nederlandse autoriteiten en dito bedrijven bij betrokken waren. Deze nieuwe set huiszoekingen hebben daar niets mee te maken, laat de VLM weten.

Procedures Mestbank onder de loep

De Mestbank, het Vlaamse expertisecentrum op het gebied van mest, nam ook een aantal eigen procedures onder de loep. Dat leidde tot de aanpassing van een aantal eigen werkwijzen zoals het sterker inzetten op risicogestuurde metingen van de producten van de mestverwerking, het uitvoeren van frequentere onaangekondigde omgevingscontroles en het bieden van actieve ondersteuning bij gerechtelijke onderzoeken.

Ten slotte komen er een aantal nieuwe maatregelen aan, zoals de verplichte installatie van debietmeters op alle aan- en afvoerpunten in elke mestverwerkings- en bewerkingseenheid in Vlaanderen.

Vilt Vlaams infocentrum land- en tuinbouw
Meer over


Beheer