Skip to content

Belgische super Colruyt gaat welzijnskip verkopen

De Belgische supermarkt Colruyt gaat producten verkopen van welzijnskippen en gaat rechtstreeks samenwerken met 17 Belgische vleeskuikenhouders die deze welzijnkippen gaan produceren.

Updated on:
Business
Nieuws
Colruyt gaat rechtstreeks samenwerken met 17 vleeskuikenhouders die langzaam groeiende kuikens gaan houden die in de stal worden geboren met behulp van de NestBron-techniek. - Foto: Colruyt premium

Colruyt gaat rechtstreeks samenwerken met 17 vleeskuikenhouders die langzaam groeiende kuikens gaan houden die in de stal worden geboren met behulp van de NestBron-techniek. - Foto: Colruyt

De Belgische supermarkt Colruyt gaat producten verkopen van welzijnskippen en gaat rechtstreeks samenwerken met 17 Belgische vleeskuikenhouders die deze welzijnkippen gaan produceren.

Hiervoor wordt een nieuwe productieketen opgezet. De kippen zijn van een trager groeiend ras. De wijze waarop ze worden gehouden voldoet aan hogere dierwelzijnsnormen en ze krijgen 40% meer ruimte in de stal dan bij gangbare houderij. Ook worden ze op latere leeftijd geslacht. De stallen worden voorzien van daglicht en zitstokken en de kippen krijgen granen en strobalen om naar te pikken.

NestBorn-techniek

De kuikens worden in de stal geboren met behulp van de NestBorn-techniek, een Belgische vinding van broederij Belgabroed, en kunnen na de geboorte direct over drinkwater en voer beschikken. Door de uitkomst in de stal (en geen transport van broederij naar stal) ervaren de kuikens minder stress en de directe toegang tot water en voer zorgt voor een betere gezondheid en een meer vitale en robuustere kip. Bovendien neemt het antibioticagebruik er door af.

Producten

Vijf nieuwe producten uit deze keten komen te liggen in de schappen bij Colruyt Laagste Prijzen en één nieuw product wordt verkrijgbaar bij Okays, een Belgische keten van kleinere buurtsupermarkten, onderdeel van de Colruyt Group. Het gaat hier om producten zoals braadkip, kipfilet, kippendijen en kippenvleugels, populaire producten bij de klanten.

Duurzame keuzes

Volgens Saskia De Block, verantwoordelijke landbouw bij Colruyt Group, merkt de retailer dat klanten steeds vaker zoeken hoe zij duurzame keuzes kunnen maken en kunnen bijdragen aan beter dierenwelzijn. “In juni introduceerden we al producten van kippen die aan betere welzijnscriteria voldoen en nu gaan we hier nog een stap verder in door een volledig nieuwe keten op te zetten voor welzijnskippen. Op die manier zorgen we ervoor dat klanten voor nog meer producten van welzijnskippen kunnen kiezen, en zo makkelijker een duurzame keuze kunnen maken.”

Dierenwelzijnsinitiatieven

De afgelopen jaren nam Colruyt Group al verschillende initiatieven om het welzijn van dieren te verbeteren. Zo was de retailer de eerste die geen eieren van legbatterijen meer verkocht en het castreren van biggen verbood. In augustus 2021 verbond Colruyt Group zich als eerste Belgische retailer tot de criteria van het Better Chicken Commitment en verplichtte zich om het assortiment verse standaardkip aan hogere welzijnsnormen te laten voldoen tegen 2026. Nu gaat de retailer nog verder dan deze criteria, door de NestBorn-techniek toe te passen binnen de exclusieve keten. Dat Colruyt rechtstreeks gaat samenwerken met de vleeskuikenhouders in bijzonder en past binnen de ambitie van Colruyt Group om meer rechtstreeks samen te werken met Belgische landbouwers.

Snel delen

Afbeelding
Hans Bijleveld

Redacteur Pluimveehouderij

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin