Doorgaan naar artikel

Belgische vleesexport herstelt na AVP-uitbraak

Geüpdatet op:
Business
Nieuws
De AVP-uitbraak in België in 218 had grote impact op de varkensvleesexport. - Foto: Bert Jansen premium

De AVP-uitbraak in België in 218 had grote impact op de varkensvleesexport. - Foto: Bert Jansen

België mag weer naar 21 landen buiten de Europese Unie varkensvlees exporteren. Eind 2021 heropenden de meeste markten voor Belgisch varkensvlees, waaronder Zuid-Korea en Japan.

Hierdoor heeft de Belgische export in 2021 ongeveer de helft van het volumeverlies teruggewonnen. Dat meldt het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV). Voordat België in 2018 te maken kreeg met een besmetting met Afrikaanse varkenspest (AVP) voerden de Belgen naar 29 landen varkensvlees uit. Nog acht van deze landen hebben een verbod op het importeren van Belgisch varkensvlees vanwege de AVP-uitbraak. Van deze acht landen zijn China, Wit-Rusland, Australië en Taiwan de belangrijkste afzetmarkten.

In september 2018 werd België overvallen door Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen. De Belgische varkensbedrijven konden het virus buiten houden. De AVP-besmettingen hadden wel impact op de exportmogelijkheden van Belgisch varkensvlees.

Ziektevrije status, maar wel waakzaam

België is het gelukt om Afrikaanse varkenspest te doen verdwijnen van zijn grondgebied. Eind 2020 kreeg het land de ziektevrije status van de Wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE). Door de inspanning van federale landbouw minister Clarinval en het FAVV is de export van Belgisch varkensvlees weer mogelijk, deelt FAVV mee.

Desondanks blijft België waakzaam. Doordat er nog steeds veel besmettingen zijn in Oost- en Zuidoost-Europa, en zo ook bij buurland Duitsland is het belangrijk dat de bioveiligheidsmaatregelen voor varkensbedrijven correct worden opgevolgd. Daarom is er sinds 2021 een plicht voor varkenshouders om jaarlijks een risicobeoordeling te laten uitvoeren door hun bedrijfsdierenarts.

Lees ook: Afrikaanse varkenspest bereikt boerderij Zuid-Duitsland

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin