Doorgaan naar artikel

Belgische voedingsbedrijven kampen met uitval personeel

De omikronvariant dreigt de Belgische voedselketen verder onder druk te zetten.

Nieuws
Food
Foto: ANP premium

Foto: ANP

De snelle verspreiding van de omikronvariant dreigt de Belgische voedselketen verder onder druk te zetten.

Dat blijkt uit een recente enquête gehouden door Fevia, de brancheorganisatie voor de voedingsindustrie in België.

Verzuimpercentages

De gemiddelde afwezigheid door ziekte in Belgische voedingsbedrijven bedraagt 8,4%. Op ongeveer 1 op de 5 bedrijven is sprake is van een verzuimpercentage van meer dan 15%. Op 9% van de bedrijven is geen sprake van afwezige werknemers. De situatie is voor bijna 7 op de 10 ondernemingen licht of sterk verslechterd ten opzichte van de voorgaande week. Fevia geeft aan dat 55% van het ziekteverzuim te wijten is aan zieke werknemers. 30% van de afwezigen is een gevolg van quarantaine.

Gevolgen voor productie

Bij driekwart van de bedrijven heeft de afwezigheid van personeel gevolgen voor de productie. Voor 5% van de bedrijven gaat het om een effect van meer dan 30%. Een kwart geeft een effect aan tussen de 10 en 30%. Ook geeft twee derde van de bedrijven aan problemen met de aanvoer van grondstoffen te ondervinden. Daarbij zijn er problemen met verpakkingen en logistiek. De extra kosten in verband met Covid-19 worden gemiddeld geschat op 5,5% van de weekomzet.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin