Belgische voedingsindustrie doorstaat coronacrisis vrij goed

Om de sector er weer bovenop te krijgen, vraagt Fevia verschillende overheidsmaatregelen. In de eerste plaats wil de sector een snelle uitrol van de test- en vaccinatiestrategie en een snelle heropening van de horeca en de evenementensector. Foto: ANP
Om de sector er weer bovenop te krijgen, vraagt Fevia verschillende overheidsmaatregelen. In de eerste plaats wil de sector een snelle uitrol van de test- en vaccinatiestrategie en een snelle heropening van de horeca en de evenementensector. Foto: ANP

De voedingsindustrie heeft de coronacrisis vorig jaar vrij goed doorstaan. Sectorfederatie Fevia pleit nu voor een veilige heropening van de horeca en andere gesloten sectoren.

De omzet van Fevia nam in 2020 met 1,7% af, maar de werkgelegenheid bleef op peil, blijkt uit de jaarcijfers. “Ook wij zijn in het ziekenhuis beland, maar gelukkig liggen we nog niet op de intensive care”, zo verwoordt voorzitter Jan Vander Stichele het. In 2020 was de Belgische voedingsindustrie goed voor een totale omzet van € 54,4 miljard, een daling met 1,9% in vergelijking met 2019. Ook de export, goed voor bijna de helft van de inkomsten, viel vorig jaar terug met 1,9% tot € 26,7 miljard. Volgens Fevia is het de eerste keer sinds de financiële crisis van 2008 dat zowel de omzet als export afnam.

Ook hogere productiekosten

Bepaalde bedrijven, vooral toeleveranciers van de horeca en evenementensector, ondervonden een veel grotere impact dan andere door de lange sluitingen waarmee zij geconfronteerd zijn. Zo zagen de drankenproducenten hun productie met bijna een vijfde teruglopen in 2020. Naast een daling van de inkomsten, hadden de bedrijven ook te kampen met hogere productiekosten. “Die zijn onder meer toegenomen door investeringen in beschermingsmaatregelen en -materiaal, het absenteïsme dat hoger is dan andere jaren en de prijzen van de grondstoffen die gestegen zijn”, zegt Fevia-CEO Bart Buysse. Hij erkent dat de steunmaatregelen van de overheid – zoals de erkenning als essentieel beroep, tijdelijke werkloosheid door corona en liquiditeitssteun – de impact van de crisis hebben beperkt.

Door het moratorium op faillissementen bleef het aantal werkgevers stabiel en als gevolg van de tijdelijke werkloosheid kon de sector ook de werkgelegenheid op peil houden.

Roep om overheidsmaatregelen

Om de sector er weer bovenop te krijgen, vraagt Fevia verschillende overheidsmaatregelen. In de eerste plaats wil de sector een snelle uitrol van de test- en vaccinatiestrategie tegen de coronapandemie en een snelle heropening van de horeca en de evenementensector. Ook bijkomende steunmaatregelen zijn noodzakelijk. Niet alleen wegens de coronacrisis, maar ook wegens de gevolgen van de brexit. “De echte impact van de brexit zal wellicht nog in de volgende periode op ons afkomen”, aldus Vander Stichele.

Daarnaast blijft Fevia hameren op een verlaging van de loonkosten en energiekosten die hoger liggen dan in buurlanden. Daarbij vraagt de federatie om het wegwerken van de ‘lasagne aan taksen’ die producten duurder maakt en onder meer tot grensaankopen leidt. Tot slot moet de overheid bedrijven beter stimuleren om te investeren in de digitale transformatie en circulair ondernemen, luidt het.

Auteur: Isabelle Braet

Vilt Vlaams infocentrum land- en tuinbouw

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.