Doorgaan naar artikel

Belgische voedingsindustrie minder rendabel

Belgische voedingsbedrijven draaide in 2022 een recordomzet. Tegelijkertijd zagen ze Het volume aan verkochte producten dalen.

Geüpdatet op:
Business
Nieuws
Volgens sectorfederatie Fevia zagen Belgische voedingsproducenten hun kosten ‘exploderen’.  - Foto: Canva/BGStock72 premium

Volgens sectorfederatie Fevia zagen Belgische voedingsproducenten hun kosten ‘exploderen’. - Foto: Canva/BGStock72

Belgische voedingsbedrijven draaide in 2022 een recordomzet van bijna € 76 miljard. Tegelijkertijd zagen de bedrijven hun volume aan verkochte producten dalen.

De gestegen omzet is de wijten aan de hoge inflatie waardoor de prijzen van voedingsmiddelen zijn gestegen. Volgens sectorfederatie Fevia zagen Belgische voedingsproducenten hun kosten ‘exploderen’. Prijzen van grondstoffen stegen met gemiddeld 38% en verpakkingskosten varieerden van 18% voor glas tot 144% voor hout. “Het is ongezien dat alle productiekosten samen omhoog gaan. Dat hebben we als sector nog nooit meegemaakt”, vertelt Fevia-adviseur Carole Dembour aan Belgische nieuwssite Vilt.be.

Rendabiliteit daalt

De hogere prijzen voor voedingsproducten hebben de omzet van de bedrijven opgeblazen, maar dat geeft een vertekend beeld. “De verkoopvolumes van de Belgische voedingsbedrijven zijn gedaald met 3%”, klinkt het. De combinatie van deze factoren zorgt ervoor dat de rendabiliteit al verschillende jaren achter elkaar daalt. “Na een dieptepunt zien we die rendabiliteit telkens wel weer opveren, maar die blijft wel op een lager niveau liggen dan de periode ervoor.”

Fevia: bescherm eigen industrie

Feviawaarschuwt dat de Belgische voedingsmiddelenindustrie het steeds moeilijker gaat krijgen, omdat er veel fiscale druk wordt uitgevoerd op Belgische voedingsmiddelen. De sectorfederatie roept de overheid op om te investeringen in het beschermen van de industrie tegen concurrentie vanuit het buitenland, waar voedingsmiddelen goedkoper zijn, door verminderde kostendruk.

In Nederland steeg de omzet van de voedingsmiddelenindustrie met 23,2% in 2022 ten opzichte van het voorgaande jaar. Ook hier is dat de danken aan de gestegen prijzen. Specifieke cijfers over het afzetvolume van de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie zijn niet beschikbaar.

Lees ook:Duitse voedselmakers boeken 18% meer omzet

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin