Belgische voedingsindustrie verhoogt prijzen met 27%

01-09 | |
De Belgische voedingsindustrie heeft de prijzen fors verhoogd, vooral die van zuivelproducten. - Foto: Canva
De Belgische voedingsindustrie heeft de prijzen fors verhoogd, vooral die van zuivelproducten. - Foto: Canva

De Belgische voedingsmiddelenindustrie heeft in juli de verkoopprijzen nog wat verhoogd. Daarmee is haar gemiddelde prijsniveau gestegen tot 26,9% boven het niveau van vorig jaar, blijkt uit cijfers van het Belgische statistische bureau StatBel.

Zuivelproducenten en vleesverwerkers hebben in juli voor een belangrijk deel bijgedragen aan de verdere verhoging van de verkoopprijzen in de voedingsmiddelensector. Daarnaast hebben verwerkers van groente en fruit hun prijzen flink opgevoerd.

In juni temperde de Belgische vleesindustrie de prijsverhoging enigszins, maar in juli werden de prijsknoppen weer wat meer opgedraaid. Het prijsverschil met vorig jaar nam zodoende toe van 20,4% in juni naar 23,9% in juli.

Prijsniveau zuivel stijgt 44,2%

De zuivelindustrie verhoogde de prijzen naar een niveau dat 44,2% hoger ligt dan vorig jaar. Daarmee is de prijsverhoging in zuivel sterker dan bij plantaardige en dierlijke oliën en vetten (+41,3%).

In de vervaardiging van bakkerijproducten en groente en fruit bleef de prijsstijging lange tijd zeer beperkt. Maar bij groente en fruit is in juli toch een flinke stap omhoog gezet, waardoor de bedrijven hun prijzen inmiddels met 14,5% hebben verhoogd ten opzichte van vorig jaar.

Prijzen bakkerijproducten ruim 12% hoger

De verkoop van bakkerijproducten en deegwaren noteert nu 12,7% hogere prijzen dan een jaar geleden; daar zijn de prijzen lichtjes verhoogd ten opzichte van juni dit jaar.

De producenten van diervoeders in België hebben hun prijzen in juli verlaagd met 1,5% ten opzichte van juni. Daardoor is het prijsverschil ten opzichte van vorig jaar afgezwakt tot 34,4%. In mei lagen de voerprijzen op het hoogste niveau, toen bedroeg dat verschil op jaarbasis nog bijna 40%.

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur


Beheer