Doorgaan naar artikel

Belgische voedingssector verwacht weer krimp

Geüpdatet op:
Business
Nieuws
Foto: ANP

Foto: ANP

De Belgische voedingsindustrie verwacht voor 2019 opnieuw een omzetdaling.

In 2018 daalde de omzet van de voedingsindustrie ook al bij onze zuiderburen. Sectorfederatie Fevia wijst als oorzaak onder meer naar het teveel aan belastingen. Dat meldt nieuwssite Vilt.be.

“In ons land is er een lasagne aan belastingen die onze producten te duur maken”, zegt Fevia-voorzitter Jan Vander Stichele. “Daardoor zien we dat het aantal grensaankopen almaar stijgt.” De belastingen op voedingsmiddelen moeten volgens de federatie dan ook op de schop.

Wij hebben negen jaar aan een stuk ‘hoera hoera’ kunnen roepen

In 2018 was de Belgische voedingsindustrie goed voor een totale omzet van bijna € 52 miljard, dat kwam neer op een daling 0,8% ten opzichte van 2017. Tegelijk daalden ook de investeringen met bijna 7% naar ruim € 1,6 miljard. “Wij hebben negen jaar aan een stuk ‘hoera hoera’ kunnen roepen. We hadden altijd groei. Dat was in 2018 dus niet het geval”, zegt Fevia-voorzitter Jan Vander Stichele.

Minder export

Volgens Vander Stichele komt de lagere omzet in de eerste plaats door de te hoge belastingdruk. “Het doel van die belastingen is alleen de kas vullen. Daar zit geen beleid achter.”

In een vijfde van de gevallen duurt het 18 maanden om een vacature in te vullen

Een andere factor is de lagere groei van de export. Vander Stichele wijst daarbij onder meer naar “protectionistische maatregelen in Frankrijk”, waar een project met herkomstaanduidingen op producten is verlengd. Die maatregel is wat de voorman van de voedingsindustrie betreft niet volgens de Europese gedachte”.

Te weinig arbeidskrachten

De voedingsbedrijven beginnen daarnaast ook de effecten te voelen van het tekort aan arbeidskrachten, met name voor de technische vacatures. Dat stelt Fevia-CEO Bart Buysse vast. Hij wijst op de bijna 1.500 openstaande vacatures. “In een vijfde van de gevallen duurt het 18 maanden om een vacature in te vullen”, aldus Buysse. Daarbij speelt onder meer een ‘imagoprobleem’. “Pas afgestudeerden kijken in de eerste plaats naar bijvoorbeeld de chemische sector, maar ook de voedingssector is een hoogtechnologische sector.”

De Boerenbond en het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) vrezen een prijzenoorlog

Volgens Buysse zetten de tendenzen van 2018 zich door in 2019. Vander Stichele benadrukt wel dat de investeringen intussen wel weer stijgen en dat er in 2018 op dat vlak slechts “een adempauze” was.

Nederlandse supermarkten

Na Albert Heijn is ook de Nederlandse supermarktketen Jumbo bezig aan een opmars in België. Jumbo opende dit jaar de eerste winkels in Vlaanderen. Op termijn wil de Nederlandse nummer twee doorgroeien naar meer dan 100 winkels en kijkt daarbij ook naar mogelijkheden in Wallonië. De komst van buitenlandse supers leidde bij Belgische boerenbonden al tot ongerustheid. De Boerenbond en het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) vrezen een prijzenoorlog en daardoor druk op de prijzen van leveranciers en uiteindelijke de boeren in België.

Miljardenindustrie

Fevia vertegenwoordigt 700 bedrijven in de Belgische voedingsindustrie. De sector is volgens Fevia goed voor 92.700 directe en 173.100 indirecte banen. De sector was in 2018 goed voor € 26 miljard aan exportwaarde en een import van € 22 miljard.

Snel delen

Wim Esselink
Wim Esselink

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Copyrights reserved

Terms and conditions Privacy Cookies

Beheer
WP Admin