Belgische zuivelindustrie boekt kwart meer omzet

09-09-2022 | |
Foto: Koos Groenewold
Foto: Koos Groenewold

De Belgische producenten van zuivelproducten hebben in het tweede kwartaal 24,9% meer omzet gerealiseerd dan in dezelfde periode vorig jaar.

De verkopen van de zuivelbedrijven in de maanden april, mei en juni stegen naar € 1,87 miljard, blijkt uit cijfers van het Belgische statistische Bureau StatBel. De omzet van de zuivelindustrie in België is mede door de stijgende verkoopprijzen dit jaar met flinke stappen verhoogd. In het eerste kwartaal ging de omzet al met 22,6% omhoog. In de laatste drie maanden van 2021 kwam de omzetgroei op 6,2% en het kwartaal daarvoor was nog sprake van een daling met 3,6%.

Voedingsmiddelenindustrie in België

De totale omzet van de Belgische voedingsindustrie nam in het tweede kwartaal toe tot € 17,3 miljard. Dat betekent een plus van 27,4% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De voedingsmiddelenproducenten hebben met een aandeel van zo’n 18% het grootste aandeel in de totale omzet van de Belgische industrie.

In vlees werd de omzetgroei in april, mei en juni ruimschoots verdubbeld ten opzichte van de 7% in het eerste kwartaal. Het tweede kwartaal namen de verkopen vergeleken met vorig jaar met 15,9% toe tot € 2,33 miljard. De verwerkers van groente en fruit realiseerden in het tweede kwartaal een omzet van € 1,89 miljard. Dat betekent een toename van 27,1% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Veevoerfabrikanten in België

De Belgische veevoerfabrikanten realiseerden in april, mei en juni weliswaar een topomzet, maar de groei neemt wel wat af. In de eerste drie maanden bereikte de omzetgroei zijn piek met 29%, de periode daarop namen de verkopen nog met iets minder dan 25% toe.

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur


Beheer