Benieuwd naar btw-aanpak in België

20-10 | |
Engwerda
Jan Engwerda Redacteur
Foto: Canva
Foto: Canva

België overweegt om de btw op groenten en fruit te verlagen naar 0%.

Begin volgend jaar wil minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) zijn plan presenteren, melden diverse Belgische media. Nu betalen consumenten 6% btw. De regering in België wil zo de consumptie van gezonde voeding stimuleren.

Een onduidelijke definitie van groenten en fruit

Het kabinet in Nederland wil ook de btw op groenten en fruit verlagen naar 0% (is nu 9%), staat in het Regeerakkoord. Maar dat is uitgesteld naar 2024 omdat de uitvoering lastig is. Groenten en fruit zijn voor de btw-heffing geen eenduidige categorie producten. Ze worden immers ook gemengd met andere producten, zoals in kant-en-klaarmaaltijden of een pizza. Er loopt nu een onderzoek naar de uitvoerbaarheid. Op basis daarvan besluit het kabinet of een wetgevingstraject wordt gestart. Een struikelblok is het fiscale neutraliteitsbeginsel. Producten die voor de consument inwisselbaar zijn, moeten hetzelfde btw-tarief krijgen. Het kabinet vreest dat een onduidelijke definitie van groenten en fruit gaat leiden tot procedures.

Wellicht kan worden gestart met 0% btw op onbewerkte verse groente en fruit zonder toevoegingen, dus ook zonder vermenging met andere producten

Het zou jammer zijn als het 0%-tarief afketst op uitvoerbaarheid. Mensen eten te weinig groenten en fruit. Een btw-verlaging kan dat veranderen, mits het financiële voordeel bij de consumenten terechtkomt en niet bij supermarkten of andere ketenpartijen. De prijs heeft een grote invloed op de aankoop van groenten en fruit. Volgens brancheorganisatie Freshful is de consumptie van groente en fruit in Europa de afgelopen maanden met 10% gedaald doordat consumenten minder te besteden hebben. Het is een begrijpelijk streven om regelgeving juridisch dicht te timmeren. Maar dat frustreert wel de invoering van een wenselijke maatregel.

Hoe gaat België dit gaat oplossen?

Wellicht kan worden gestart met 0% btw op onbewerkte verse groente en fruit zonder toevoegingen, dus ook zonder vermenging met andere producten. Bewerkingen als wassen, schillen, snijden, verpakken en invriezen kunnen wel in het lage tarief vallen, want die tasten het karakter van groenten en fruit niet aan. Beter een wenselijke maatregel op beperkte schaal invoeren dan helemaal niks doen. Deze overwegingen maken het des te spannender hoe België dit juridisch lastige punt gaat oplossen.Beheer