Beperkt aanbod houdt kuikenmarkt in balans

Foto: Frank Uijlenbroek
Foto: Frank Uijlenbroek

Marktpartijen waren bevreesd voor vergroting van het aanbod, doordat pluimveehouders in België weer uit kunnen laden. Tot nu toe lijkt van overvoeren van de markt geen sprake.

Er zijn voldoende vrije kuikens, maar ze worden wel goed opgepakt. Maar met het vooruitzicht van extra aanbod hebben slachterijen hun planningen aangepast. Verscheidene slachterijen hebben zelfs zo strak gepland dat de zaterdagslachtingen, die anders rond feestdagen de uitval deels goedmaken, geschrapt zijn. Daardoor is er minder kip, en voelt de markt bij gelijkblijvende vraag al snel vriendelijker.

Enige trek vanuit slachterijen

Pluimveehouders merken zelfs al weer enige trek vanuit slachterijen op beschikbare dieren. Afgelopen week was er vraag naar lichte kuikens, waardoor die niet als zware op de markt komen. Het is een positief signaal in een week die door een feestdag korter is. Evengoed is niet iedereen er gerust op of de aap van het extra Belgische aanbod niet alsnog uit de mouw gaat komen. Niet alle extra Belgische kip ‘zouden al een baasje hebben’; oftewel daarvoor is nog geen afspraak voor levering gemaakt.

Afgeleid van de Belgische contractprijs ABC zou je die vrees niet verwachten. Die stijgt namelijk komende week van € 0,85 naar € 0,86 per kilo levend gewicht. Maar dat beeld is vertekend: deze plus komt namelijk niet zozeer vanuit de afzet van pluimveevlees, als meer door de rekenformule die achter deze notering zit. Daarin is ook de voerprijsontwikkeling opgenomen. Die stijgt, wat een opwaartse kracht aan de ABC-notering geeft.

De contractnoteringen in ons land kruipen wekelijks voorwaarts. Ook daarbij is de voerprijsstijging een van de redenen. Maar anders dan afgelopen weken verwachten sommige slachterijen deze plus komende week in de verkopen ook weer terug te kunnen halen. Dat geeft een steviger basis en die voedt de verwachting dat de geleidelijke prijsstijging bij de contractnoteringen aanhoudt.

De noteringen van vrije kuikens zijn prijshoudend. Zowel in Deinze, waar de notering op € 0,85 tot € 0,87 blijft staan deze week, als in Barneveld waar de prijs voor levering volgende week stand houdt op € 0,80 tot € 0,82 per kilo.

De productie is aangepast aan de beperkte vraag van dit moment onder het coronaregime. Dat houdt de markt in evenwicht. Een fragiel evenwicht, dat bij een kleine tegenslag al te verstoren is. Aan de andere kant biedt het ook kansen als er versoepelingen komen. Werkende weg zijn de diepvriesvoorraden namelijk afgebouwd en de tijd met gunstiger weer komt eraan. Als er door versoepeling van de coronamaatregelen extra vraag komt, kan dat daarmee al snel een impuls geven aan de kuikenmarkt.

Prognose: stabiel tot licht stijgend.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Keuper
Jacco Keuper Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.