Beperkt aanbod houdt kuikenmarkt vriendelijk

06-02-2020 | |
Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

Ondanks een krap aanbod op de kuikenmarkt zit er weinig rek in de prijzen.

Het aanbod is krap op de kuikenmarkt. Pluimveehouders merken dat slachterijen bereid zijn de knip te trekken om dieren een paar dagen eerder te ontvangen dan aanvankelijk de bedoeling was.

€ 0,88 tot € 0,90 per kilo

Ook kopen slachterijen links en rechts wat bij, hoewel niet tegen elke prijs. Meer dan een plus van 1 cent zat er voor de beurs in Barneveld niet in. Als slachterijen een hogere prijs dan de huidige € 0,88 tot € 0,90 per kilo voor vrije kuikens wordt gevraagd, slachten ze er liever wat minder.

Eind deze week normale voorraden

De markt is dus vriendelijk, maar de rek is ook niet groot. Na de vriendelijke week 2 en 3 begon het in week 4 al weer iets vol te lopen. Doordat de import uit Oekraïne weg viel, dachten slachterijen dat het beter ging lopen. Dat deed het niet omdat er voorraden zaten die werden aangesproken. Eind deze week zijn de voorraden volgens slachters weer op normaal niveau.

Kleine plussen bij de contractnoteringen

Het vertaalt zich in ook deze week weer kleine plussen bij de contractnoteringen. Frisia/CFG noteert op beide noteringen een plus van een cent. De Frisia-prijs komt daarmee op € 0,795 en de CFG komt excl btw op € 0,81 per kilo.

Jan van Ee en Esbro zetten er een halve cent bij op en komen op respectievelijk € 0,79 en € 0,815 per kilo. De Remkesprijs van GPS blijft na de +1 van deze week, volgende week stabiel op € 0,875. De VCN plust een kwartcent naar € 0,7475.

Aanbod wordt groter

De verwachting is dat het aanbod na volgende week weer toe gaat nemen. Vooral vanaf week 10 hebben slachterijen weer ruimer aanbod op de planning staan.

Doorslaggevender voor de prijsontwikkeling lijkt de markttoegang vanuit Oekraïne.

Slachterijen merken nu al dat klanten die te linken zijn aan Oekraïense import nog erg behoudend zijn met bestellingen voor volgende week. Ze rekenen erop dat import van de goedkopere borstkappen en filet op korte termijn weer mogelijk is. Als die kip niet komt is er met het huidige aanbod volgende week ruimte voor marktherstel. Als de grenzen wel weer open gaan neemt de druk weer toe. Dan is een stabiele koers het hoogst haalbare.

Sommige boeren en slachterijen zijn er echter nuchter onder: als die import niet nu hervat wordt, dan komt er op een later moment meer. Oekraïne maakt het quotum van 70.000 ton allicht vol. Als dit over een kortere periode is, is de hoeveelheid per week hoger.

Vogelgriep in Polen

Daarnaast zijn de ontwikkeling van vogelgriep in Polen, waar het momenteel qua berichtgeving over de ziekte opvallend rustig is, en het al dan niet op gang komen van de export naar China ook van invloed op de richting die de noteringen op zullen gaan. Door het toenemende aanbod gaan handelaren in vrije kuikens ervan uit dat daar nu voorlopig het hoogtepunt bereikt is en dat die volgende week een pas op de plaats zullen maken.

Prognose: stabiele prijs.

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer