Beperkt aanbod houdt notering Spunta-pootgoed op € 50

05-10 | |
Er is nog niet zoveel pootgoed beschikbaar, mede doordat later is geoogst en nog niet alles droog is.  - Foto: Mark Pasveer
Er is nog niet zoveel pootgoed beschikbaar, mede doordat later is geoogst en nog niet alles droog is. - Foto: Mark Pasveer

De beurs in Middenmeer noteert deze week stabiel op € 50 per 100 kilo voor Spunta-pootgoed klasse E 35/55 millimeter. Vorig jaar stond deze notering aan het begin van het seizoen zo’n € 10 lager.

Er zijn meerdere redenen voor een hogere prijs. Het pootgoedareaal Spunta is dit seizoen 2% gekrompen naar 3.721 hectare (-85 hectare) vergeleken met oogst 2021. Daar komt bij dat nog niet zoveel pootgoed beschikbaar is, mede doordat later is geoogst en nog niet alles droog is. Ook komt meer pok voor dan vorig jaar, waardoor het pootgoed niet overal kan worden afgezet.

Het beperkte aanbod maakt dat telers met vrije Spunta‘s, die voldoen aan strenge kwaliteitseisen, het pootgoed voor € 50 verkopen.

Rustige handel in pootgoed

Over het algemeen is de handel rustig. Voor Bintjes wordt nog niet genoteerd. Belgische telers hebben de consumptieaardappelen nog niet allemaal van het land en zijn niet klaar om nieuw pootgoed te bestellen.

De verwachting is dat telers met vrije energiecontracten dit seizoen makkelijker pootgoed zullen verkopen dan anders vanwege de hoge energiekosten dit jaar.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer