Beperkt aanbod nuka’s, prijzen stabiel

19-07 | |
Een zwartbont stierkalf van extra kwaliteit noteerde €135. - Foto: Mark Pasveer
Een zwartbont stierkalf van extra kwaliteit noteerde €135. - Foto: Mark Pasveer

De markt voor nuchtere kalveren is deze week opnieuw stabiel. Na de prijsdaling van eind juni, begin juli lijken vraag en aanbod beter in balans te zijn.

Op de veemarkt van Purmerend – die vanwege de voorspelde hitte op dinsdag de avond ervoor al gehouden werd – bleven alle nukaprijzen gelijk. Ook al omdat de aanvoer met 445 kalveren een kleine 10% lager lag dan de week ervoor.

Een zwartbont stierkalf van extra kwaliteit noteerde zodoende € 135. Daarmee liggen de prijzen nog altijd duidelijk hoger dan een jaar eerder. Toen werd voor hetzelfde stierkalf € 100 betaald.

Lees verder onder de grafiek

Kleiner aanbod nuchtere kalveren

De huidige stabiele prijzen lijken enigszins opvallend omdat kalveren nu voor januari opgezet worden. De praktijk was de laatste twee (corona-)jaren echter anders. Toen lagen de vleeskalverprijzen in januari nauwelijks lager dan in december. In 2020 en 2021 werd in januari zelfs iets meer betaald.

Evengoed, de vraag naar nuka’s is deze zomerperiode beperkt. Maar omdat hier in vergelijking met vorig jaar een kleiner aanbod tegenover staat, is er niet overdreven veel prijsdruk. Nuchtere kalveren lijken voorlopig op dit prijsniveau te blijven hangen. Dat is een verschil met 2021 toen de nukaprijzen nog wat langer bleven dalen en een bodem bereikten van € 90 per nuchter kalf.

Prognose: prijshoudend.

Meer prijsinformatie over kalveren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Brummelaar
Theo Brummelaar Freelance redacteur
Meer over


Beheer