Beperkt aanbod zal prijsdaling slachtkippen dempen

Foto: Hans Prinsen
Foto: Hans Prinsen

Naar Pasen toe zijn eieren gewild en blijven traditioneel koppels leghennen langer in productie.

Kort voor en de weken na de Paasdagen zijn piekmomenten voor kippenslachters omdat er dan extra koppels worden geruimd. Dat is terug te zien in het prijsbeeld. Sinds een week of 4 daalt de prijs van slachtkippen. Uitgelegde bruine kippen brengen bij levering volgende week € 0,13 per kilo levend gewicht op. Dit is € 0,07 minder dan tijdens de piekweken van half februari tot half maart. Toen stond de Barneveldse notering op € 0,20 per kilo. De prijslijn voor witte kippen is vergelijkbaar, maar dan op een lager niveau omdat de kippen gemiddeld wat lichter zijn. Witte kippen zijn in die tijd gedaald van € 0,15 tot naar € 0,08 per kilo.

Wat opvalt is dat de prijsdaling dit jaar later inzette en ook minder hard gaat dan vorig jaar. Onder invloed van de toen nieuwe coronapandemie zat de prijs van bruine kippen toen in week 14 met € 0,05 per kilo nog niet op de helft van nu.

In Europa minder kippen

Handelaren verwachten dat de prijs ook niet veel verder zal dalen dan het huidige niveau. Per saldo zitten er in Europa minder kippen dan andere jaren. Ook in ons land zijn lange tijd weinig kippen aangevoerd op slachterijen. En nu is de gebruikelijke extra aanvoer er wel, maar de verwachting is dat de prop snel is weggewerkt. Waar die piek anders 5 tot 6 weken aanhoudt, zal die dit jaar in 3 weken weggewerkt zijn.

Lagere aanvoer in Oost-Europa

Slachterijen in Oost-Europa vragen nu zelfs al dieren. Door ruimingen vanwege vogelgriep is hun aanvoer beduidend lager, waardoor slachterijen moeite hebben om aan hun contractverplichtingen te voldoen en proberen de aanvoer van grotere afstand te realiseren. De verkoop van kippenvlees heeft goed gelopen, waardoor de voorraden beperkt zijn. Dat gecombineerd met de vraag uit het oosten en bijbehorende hogere biedingen leggen een bodem in de markt, waardoor de noteringen naar verwachting niet veel verder zullen dalen dan het huidige prijsniveau.

Moederdieren

Voor moederdieren geldt hetzelfde. Die worden nu ook meer geslacht, maar ook daarvan is het aanbod beperkt. Door de coronamaatregelen waren pluimveehouders terughoudend met het opzetten van vleeskuikens, wat ook het aantal moederdieren reduceerde. Ook hiervan wordt verwacht dat de prijs niet veel lager wordt dan de € 0,43 per kilo waar de notering nu op staat.

Prognose: prijsstabilisatie.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Keuper
Jacco Keuper Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.