Beperkt effect op klimaat door opruimen melkvee in VS

Opruimen van de hele melkveestapel in de Verenigde Staten beperkt de uitstoot van broeikasgassen in het land van 1,58% van het landelijke totaal naar 0,88%.

Relatief gezien is dit van heel weinig invloed op de klimaatproblematiek, maar het maakt wel dat veel mensen een essentieel onderdeel van hun voedingspakket moeten missen. Met name de voorziening van de bevolking met calcium en diverse vitamines zou sterk gaan dalen.

Drie scenario‘s

Dit stellen diverse onderzoekers van universiteit Virginia Technical en van het Amerikaanse zuivel-veevoer onderzoekscentrum. De wetenschappers bestudeerden drie scenario‘s:

  1. Voortgaan zoals nu, met een groeiende zuivelsector en ook een forse afzet over de grens;
  2. Beperking van de veestapel tot een niveau waarin de VS niet meer dan zelfvoorzienend is;
  3. Een scenario waarbij de hele melkveestapel wordt opgeruimd.

In het laatste scenario moet niet alleen worden gerekend met de al genoemde effecten, zoals beperkte daling van de uitstoot van broeikasgassen en een suboptimaal voedingsaanbod, maar ook met het omzetten van graslanden (meer CO2-uitstoot), problemen met de afzet van bijproducten en de noodzaak om meer andere (kunst-)meststoffen aan te voeren voor plantaardige teelten. Door het opruimen van een groot deel van de veestapel kom er namelijk vanzelf ook veel minder meststof beschikbaar.

Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.