Beperkte beschikbaarheid stuwt peenprijzen

08-09 | |
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

Peenopbrengsten vallen dit seizoen tegen, mede door een kleiner areaal.

Dat maakt dat de handel vlotter verloopt dan vorig jaar, toen er helemaal geen handel was. De beschikbaarheid van peen is nog steeds matig en dat zet de prijzen op een hoog niveau.

De beurs in Middenmeer noteert deze week voor C-/D-peen op € 20 tot € 23 per 100 kilo. Dat is 1,50 hoger dan vorige week. Ter vergelijking met vorig jaar toen werd op 8 september op € 5 tot € 6 per 100 kilo genoteerd voor deze maatsortering.

Afzet naar Afrika

Voor B-peen worden zaken gedaan rond € 28 per 100 kilo voor veldgewas. Er is wel wat afzet van peen naar Afrika. België en Duitsland zijn ook aan de markt.

Er wordt nu al bewaarpeen af land gerooid. Het jaarrond leveren lijkt komend seizoen een uitdaging. Bewaring lijkt een probleem te worden met de enorm gestegen energieprijzen. Hierdoor is de verwachting dat veel peen af land wordt verkocht.

Er is vraag naar peen die geschikt is voor directe levering. De handel in bio-peen kwam dit seizoen vroeg op gang en deze week schiet deze notering op de beurs in Emmeloord met € 8 omhoog naar € 38 tot € 45 per 100 kilo. Sinds seizoen 2018-’19 is het prijsniveau niet zo hoog geweest voor bio-peen.

Prognose: hoog prijsniveau peen.

Meer prijsinformatie over peen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer