Beperkte prijsdaling op GDT-zuivelveiling

03-03-2020 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

De prijsontwikkeling op de tweewekelijkse GDT-zuivelveiling van Fonterra was opnieuw negatief. Wel was de prijsdaling minder sterk dan de vorige twee veilingen.

De GDT-index, een verzameling van alle transacties, zakte met 1,2% naar $966 per ton. Daarmee gaat de prijs wel weer omlaag, maar de verlaging is minder sterk dan op de veilingen in februari. Op die veilingen werden prijsdalingen genoteerd van 4,7% en 2,9%.

Prijsdaling werd verwacht

Voorafgaand aan de veiling werd wel de verwachting uitgesproken dat de GDT-index verder zou dalen. De onzekerheid over de wereldwijde ontwikkeling van het coronavirus zorgt voor terughoudendheid onder bieders op de veiling.

Melkpoeder, het meest verhandelde product op de GDT-veiling, ging in prijs omlaag. De notering voor vollemelkpoeder zakt met 0,5% naar $2.952 per ton, terwijl voor mageremelkpoeder een prijsdaling van 3,2% werd genoteerd. Dit product levert nu $2.747 per ton op.

Boter en lactose in prijs omhoog

Prijsstijgingen waren er ook. Boter steeg met 1% naar $4.131 per ton. Lactose ging met 5,7% in prijs omhoog naar $871 per ton. Dit product wordt echter zeer beperkt verhandeld, waardoor de relatief sterke stijging nauwelijks invloed heeft op de ontwikkeling van de GDT-index.

Bussink
Frank Bussink Voormalig redacteur


Beheer