Doorgaan naar artikel

Beperkte uienafzet met focus op Europa

Beperkte uienafzet Europa premium

Foto: Anne van der Woude

Er is niet heel veel vraag naar uien. Het overgrote deel van de afzet blijft binnen Europa.

Zuid-Europese landen – zoals Spanje en Portugal – vragen nog steeds uien. Maar langzaamaan begint daar eigen oogst te komen, waardoor de vraag vanuit die hoek minder zal worden. Af en toe gaan uien overzees weg, maar de Nederlandse uien zijn te duur voor veel bestemmingen. De prijs zet een behoorlijke rem op afzet naar onder andere het Afrikaanse continent.

Afzet uien druppelt een beetje door

Al met al druppelt de afzet een beetje door. Baalprijzen staan deze week iets onder druk. Verwerkers en sorteerders proberen de baalprijzen stabiel te houden en dat lukt met moeite. Iets meer vragen voor uien aan afnemers dat zit er momenteel niet in. De baalprijs ligt grofweg tussen € 80 tot € 90 per 100 kilo. De telersbeurs Goes en beurs Middenmeer noteren niet meer voor uien. In Emmeloord is voor de verschillende maatsorteringen van gele zaaiuien tussen € 65 en € 73 per 100 kilo genoteerd. De bandbreedte op de beurs in Emmeloord neemt toe. Er zijn mindere goede partijen die voor de onderkant weg gaan en voor goede partijen is € 73 betaald.

De grote vraag is hoeveel uien daadwerkelijk nog in voorraad zitten. Exportcijfers vallen niet tegen met afzetten in maart tussen 12.000 tot 15.000 ton per week. Iedere week wordt de beschikbaarheid toch minder. En doordat sommige verwerkers partijen uien – die eigenlijk al gekocht waren voor een andere bestemming – opnieuw op de markt aanbieden blijft de voorraad lastig in te schatten. De kaarten komen niet open op tafel hoeveel uien tot het einde van het seizoen beschikbaar zijn.

Druk met inzaaiwerk

Voor komend seizoen is er niet heel veel stemming op de markt. Waar dat voor aardappelen wel het geval is, zijn uien geen grondstof om een productie mee gaande te houden. Voor de buien deze week zijn in de Flevopolder best veel akkerbouwers druk geweest met inzaaiwerk. Op de zware kleigronden is dat lastiger. Het gevoel heerst dat als eind april, begin mei de uien de grond ingaan het in principe ook nog wel goed komt voor komend seizoen.

Prognose: rustige uienmarkt.

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin