Doorgaan naar artikel

Beperkte vraag drukt prijs slachtkoeien

Foto: Fotopersbureau Dijkstra

Foto: Fotopersbureau Dijkstra

De handel in slachtkoeien was erg rustig op de veemarkt in Leeuwarden. Dat zorgde voor prijsdalingen.

Met een aanvoer van iets meer dan driehonderd koeien was het aanbod duidelijk minder groot dan een week terug. De vraag was daarentegen ook een stuk minder, waardoor het krappe aanbod er niet voor kon zorgen dat de prijzen minimaal stabiel konden blijven.

Offerfeest

Handelaren zien dat de vraag vanuit de slachthuizen een stuk minder is. Grotere slachterijen zijn vanwege de vakantieperiode deels gesloten. De kleinere slachthuizen houden juist wat ruimte vrij in hun slachtprogramma, zodat er met het oog op het islamitische Offerfeest ook lammeren kunnen worden geslacht.

Noteringen omlaag

Uiteindelijk ging de notering voor een P-kwaliteit slachtkoe met 5 cent per kilo omlaag, een O-kwaliteit bracht gemiddeld 3 cent per kilo minder op. Voor een O-kwaliteit ligt de notering in Leeuwarden nu op € 2,60 tot € 2,85 per kilo geslacht gewicht. Aan de noteringen voor de zwaarste slachtkoeien (U- en R-kwaliteit) werd niet gesleuteld.

Stabiele prijzen verwacht

Handelaren verwachten dat door de vakantieperiode een hogere prijs sowieso moeilijk te realiseren is. Zij houden rekening met een stabiele prijs.

Prognose: stabiele prijzen.

Meer prijsinformatie over slachtkoeien en ander rundvee vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin