Spinazieoogst in Noord-Brabant voor groenteverwerker Ardo. - Foto: Peter Roek
Groentetelers die hun watervoorziening goed op orde hebben, mogen rekenen op een betere prijs voor hun productie. “Ze zorgen voor ons voor meer zekerheid in de bevoorrading”, zegt Philippe Haspeslagh van groenteverwerker Ardo.
De introductie van hightech-toepassingen maakt land- en tuinbouw in de toekomst duurzamer en meer klimaatbestendig, vertelt directievoorzitter Philippe Haspeslagh van diepvriesgroentebedrijf Ardo in Ardooie (B.) in een podcast van De Tijd. Hij spreekt van instrumenten die binnen in de plant kijken, om die dan precies op het juiste moment te kunnen bedruppelen.
‘Droogte in Vlaanderen een structureel probleem’
Haspeslagh noemt voor Vlaanderen droogte en de onvoorspelbaarheid en extremiteit van de weerpatronen een structureel probleem. “Er valt in Vlaanderen in principe genoeg water, het valt alleen niet meer op het juiste moment en met de juiste intensiteit. Technologische innovatie kan die uitdaging het hoofd bieden. In Nederland is er altijd een sloot naast een perceel. In Spanje is het altijd droog geweest en heeft de landbouw altijd al goed geïrrigeerd. Hier was altijd genoeg regen, dus onze landbouwers hebben niet geïnvesteerd in beregening. Als ik nu kijk in de boontjes dan hebben we gemiddeld 25 tot 30% minder productie dan gepland, sommige velden zelfs 50% minder, andere weer evenveel als gepland, al naar gelang ze meer of minder beregend zijn.”
Lees ook: HAK: droogte kost zo’n 10% opbrengst in conserven
Haspeslagh realiseert zich dat intensief beregenen geld kost. “In beperkte mate geven we al een iets betere prijs aan landbouwers die investeren in beregening. We overwegen om dat meer te gaan doen, omdat het ons voordeel brengt in de zekerheid van bevoorrading.”
De Ardo-directeur ziet de aandacht voor korte ketens sterk toenemen. Toch verwacht hij dat dit net zoals biolandbouw, een niche blijft. “De efficiëntie die de meer industriële landbouw kan brengen, blijft ook in de toekomst nodig.”
Teelt verschuift
Voor verbetering van de teeltefficiëntie is Ardo bezig teelten te verschuiven naar die plekken waar de groeiomstandigheden voor een bepaald gewas het best zijn. Het bedrijf heeft 21 vestigingen in het gebied tussen Denemarken en Portugal.
Qua voedingstrends ziet Haspeslagh dat gezondheid steeds belangrijker wordt en dat technologie, waaronder precisielandbouw, het mogelijk maakt het gebruik van pesticiden zeer sterk te reduceren. “De ironie nu is dat we aan de grootwarenhuizen een gamma zouden kunnen aanbieden zonder residu (van chemische stoffen, red.) en op het zakje zetten:100% vrij. Maar dat willen ze niet graag. Want dat zou betekenen dat in het product dat ernaast op het schap ligt wél residu zit. We hebben één van die grootwarenhuizen kunnen overhalen, de andere zijn zeer terughoudend.”