Beroep tegen Franse ophokplicht pluimvee verworpen

28-12-2021 | Laatste update op 21-02 | |
Afgesloten toegang naar een Frans pluimveebedrijf waar besmetting met vogelgriep is geconstateerd. - Foto: ANP
Afgesloten toegang naar een Frans pluimveebedrijf waar besmetting met vogelgriep is geconstateerd. - Foto: ANP

De ophokplicht voor pluimvee wegens besmettingen met vogelgriep blijft gehandhaafd in Frankrijk.

De Conseil d’Etat, de Franse Raad van State, heeft een beroep van boerenbond Confédération Paysanne en een aantal andere organisaties tegen de ophokplicht voor pluimvee verworpen.

De Raad vindt dat ‘een ernstig en urgent gezondheidsrisico de ophokplicht rechtvaardigt ondanks de ernst van het ongemak voor de bezwaarden’. De Raad wijst ook met name op het hoogpathogene karakter van vogelgriep en signaleert daarbij de opnieuw snelle toename van het aantal besmettingen. Op de dag van de hoorzitting telde Frankrijk acht gevallen maar op 24 december was dat opgelopen tot zeventien.

Nationale ophokplicht

Het Franse ministerie van landbouw heeft op 5 november een nationale ophokplicht afgekondigd om een nieuwe ernstige verspreiding van hoogpathogene vogelgriep te voorkomen. De Confédération Paysanne en enkele bonden van veehouders noemen dat echter ‘een oorlogsverklaring aan de meest eerbare modellen in de veehouderij met een totale bewegingsvrijheid voor de dieren op de boerderij, een biologische productie en het werken met korte circuits.’

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer