Bert van Donselaar, LTO Noord: ‘Kritiek is een cadeau’

05-06-2022 | Laatste update op 02-03 | |
Bert van Donselaar: “De overheid hanteert een sterfhuisconstructie.” - Foto: Herbert Wiggerman
Bert van Donselaar: “Veel buitenstaanders beseffen niet dat de stad bestaat omdat boeren hun voedsel produceren.” - Foto: Herbert Wiggerman

Melkveehouder Bert van Donselaar kreeg onlangs een zilveren speld voor zijn inzet voor LTO Noord in de provincie Utrecht. Hij ziet zichzelf als een verbinder. Niet alleen kritiek geven, maar ook vertellen hoe het wel kan. “Veel buitenstaanders beseffen niet dat de stad bestaat omdat boeren hun voedsel produceren.”

Als boerenbestuurder krijg je af en toe kritiek. Hoort erbij. Als je daar niet tegen kunt, moet je er niet aan beginnen, zegt Bert van Donselaar. Hij ziet kritiek van de achterban als een cadeautje. Tegengeluid houdt hem scherp. “Als LTO-bestuurder zit je vaak met politici en ambtenaren aan tafel. Dan moet je scherp zijn. En blijven, elke dag weer. Je mag niet vergeten dat je daar zit voor de achterban. Kritische opmerkingen helpen mij daarbij.”

Zilveren speld

Van Donselaar is melkveehouder in Woudenberg (Utr.). Hij was ruim acht jaar voorzitter van LTO Noord in de provincie Utrecht en zat als regiobestuurder West-Nederland in het hoofdbestuur. Hij is eind februari afgezwaaid. Onlangs ontving hij voor zijn jarenlange verdiensten voor LTO Noord een zilveren speld. “Als je lang genoeg actief bent voor LTO krijg je die speld. Zo gaat dat. Ik ben er wel blij mee. Het is toch een blijk van waardering.”

Hij omschrijft zichzelf als een verbinder. “De landbouw is een relatief kleine sector. Iedereen heeft een mening over ons. Dan moet je in gesprek met al die partijen die wat van je vinden en wat van je willen.”

Toekomstvisie

Hij noemt een voorbeeld. Er werd stevig gedebatteerd over de intensieve veehouderij in de provincie. Hij ging het gesprek aan met natuurorganisaties en wethouders. Samen ontwikkelden ze een toekomstvisie en overhandigden die aan de provincie. “Ons gezamenlijke verhaal heeft de provincie vrijwel helemaal overgenomen. Dit is een goed verhaal, zeiden ze op het provinciehuis. Dan blijkt weer, als je met goede argumenten komt, wordt er best geluisterd. Daarom moet je als agrarische sector altijd zoeken naar verbinding.”

Vergroten draagvlak

Hij was jarenlang portefeuillehouder Markt & Maatschappij. Vanuit die rol richtte hij zich op vergroting van het draagvlak van de sector in de samenleving. Hij is trots op de resultaten. Zo werd mede door zijn inzet de Facebook-community Boeren Buren opgericht. “Daar wordt maandelijks 1 miljoen keer op geklikt. Boeren vertellen op die pagina hun eigen verhaal, leggen uit wat en waarom ze doen wat ze doen. Bijvoorbeeld dat ze soms ’s avonds spuiten omdat er dan minder wind staat en dus preciezer gedoseerd kan worden.”

Kennis leidt tot begrip, begrip leidt tot respect

Er wordt vaak gereageerd op de Facebook-berichten. “Het is dus niet alleen zenden. We gaan in gesprek, geven extra informatie. Kennis leidt tot begrip, begrip leidt tot respect. Ook hier is kritiek een cadeautje. Dat geeft je de kans om het nog beter uit te leggen.”

Agractie en Farmers Defence Force

In zijn periode als provinciaal LTO-voorzitter werden Agractie en Farmers Defence Force opgericht. Lastig? “Helemaal niet, die clubs heb je juist nodig in de belangenbehartiging. LTO werkt veel samen met beide organisaties, bijvoorbeeld in de provinciale stikstofcollectieven. Als je in gesprek bent met elkaar blijkt steeds weer dat je hetzelfde in de wedstrijd zit. We willen allemaal onze bedrijven doorgeven aan de volgende generatie. Dat gaat niet vanzelf. Soms moet je daarvoor de straat op. Is helemaal niet verkeerd. Ik vind overigens wel dat we moeten proberen tot één organisatie te komen.”

De overheid hanteert een sterfhuisconstructie. De hele sector dreigt hierdoor te verdwijnen

Om eerlijk te zijn, af en toe is hij pessimistisch. Jongeren haken af, ze zoeken hun heil elders. Buiten de landbouw kunnen ze meer verdienen in minder uren. Hij ziet het om zich heen gebeuren. “Daarom is het belangrijk om jongeren perspectief te geven. Jongeren die er wel voor gaan, moeten ontwikkelingsruimte krijgen op de plek waar ze zitten. Die ruimte is er nu niet. De overheid hanteert een sterfhuisconstructie. De hele sector dreigt hierdoor te verdwijnen. Veel buitenstaanders beseffen niet dat de stad bestaat omdat boeren hun voedsel produceren. Dan heb ik het niet alleen over burgers, maar ook over politici.”

Nu hij geen voorzitter meer is, werkt hij fulltime op zijn boerderij. Helemaal geweldig. “Voorbijgangers zeggen vaak: wat woon jij hier ontzettend mooi! Daar kan ik nu weer meer van genieten.”

van Cooten
Aart van Cooten Freelance redacteur


Beheer