Doorgaan naar artikel

Berusting bij stabiele varkensprijs

Een paar dagen mooi weer zorgt nog niet voor een opleving van de verkoop van varkensvlees. - Foto: ANP premium

Een paar dagen mooi weer zorgt nog niet voor een opleving van de verkoop van varkensvlees. - Foto: ANP

Een paar dagen mooi weer is net als die ene zwaluw; het zorgt niet voor verandering. De gehoopte verlichting op de vleesmarkt door beter weer is er nog niet.

Ook in Zuid-Europa, waar het al langer mooi weer is, is de kooplust nog niet losgebarsten. De vleeshandel verloopt er volgens slachterijen zelfs wat stroever. De handel is er nét een beetje te rustig. In Italië komt de nationale varkensprijs wat onder druk en ook in Spanje lijkt de hand op de knip te gaan. Dat in navolging van Frankrijk waar de varkensprijs in drie weken tijd met bijna € 0,15 per kilo is gezakt. Nu stond de varkensprijs in Zuid-Europa een stuk hoger dan in het Noordwest-Europa.

Toch is er volgens handelaren voldoende plek voor varkens in Europa. De Duitse slachterijen trekken wat minder hard aan Nederlandse varkens, maar er gaan veel varkens naar Polen en ook in Italië is vraag naar Nederlandse vleesvarkens.

Varkensbrok goedkoper

Onder varkenshouders is de stemming goed. Hoewel ze hopen op een plus, is er ook een bepaalde gelatenheid als dat niet gebeurt. De handel is vlot en het prijsniveau is goed. Daarbij vertonen de voerkosten een dalende trend.

Varkensbrok is al weer euro’s goedkoper per 100 kilo dan een aantal weken geleden. Hoewel menig varkenshouder daarbij in toenemende mate de indruk heeft dat de prijsdaling bij mengvoerbedrijven veel trager tot stand komt dan de doorberekening toen de prijs opwaarts ging. Daardoor kunnen varkenshouders zich er ook goed in vinden als de prijs nog weken op het huidige peil blijft voortbewegen.

Ook Duitse prijs blijft gelijk

Dat peil blijft deze week opnieuw onveranderd. Vion noteerde maandag € 2,38 per kilo (€ 2,183 ex btw) en de andere slachterijen blijven onveranderd op € 2,13 per kilo. Ook in Duitsland is er geen beweging, maar blijft de varkensprijs voor de zevende week op rij hangen op € 2,33 per kilo. En dat is een niveau waarmee de diverse schakels in de varkensketen uit de voeten kunnen.

Prognose: prijshoudend.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin