Bescheiden prijsstijging bij vlotte eierhandel

Foto: Herbert Wiggerman
Foto: Herbert Wiggerman

Al weken maken de eierprijzen gestage groei door, zo ook deze week. De handel loopt vlot en er zijn nergens grote voorraden.

Pasen komt snel dichterbij en kort voor de feestdagen is het vooral uitleveren van bestellingen. In het opnemen van die bestellingen wordt komende week een piek verwacht. De handel, die deze week vlot verliep, zal ook dan voorspoedig lopen. Maar eierhandelaren temperen de verwachting: de prijs zal daarbij niet exploderen. Er komt wat twijfeling bij kokers. En ook andere kopers geven volgens handelaren nu al aan dat ze niet meer willen betalen. Doordat de magazijnen goed leeg komen, kan het zijn dat ze volgende week evengoed dieper in de buidel moeten tasten om eieren geleverd te krijgen, maar het geeft wel aan dat de markt niet ver van het prijsplafond zit.

Wisselweek Freiland in Duitse deelstaten

Maar de handel is vlot en de markt gezond. Dat de markt bij goede consumptie toch een bijna zijwaartse beweging laat zien komt volgens pakstations mede door de wat onoverzichtelijke week op de Duitse eiermarkt. Daar was in een aantal deelstaten een wisselweek waarop Freiland-eieren niet meer als zodanig gestempeld mogen worden. Op de Nederlandse markt, waar die omschakeling al eerder gemaakt is, merken eierhandelaren weinig van een drukkend aanbod van uitloopeieren die niet weg zouden kunnen.

Het prijsniveau is lager dan vorig jaar. Toen noteerde NOP voor bruine scharreleieren van 62-63 gram een prijs van € 7,87 per 100, waar dat nu € 7,66 is. Door hamstergedrag na het uitbreken van corona steeg de notering toen nog door naar € 8,23 per 100 eieren van dat gewicht in week 13. Nu wordt niet op een hoge piek voor Pasen gerekend, maar ingewijden verwachten dat de eierprijs daarna ook niet instort.

Vraag en aanbod blijven in balans

Pluimveehouders hebben de neiging hun kippen Pasen te laten halen, daarna worden meer koppels geruimd. Als de vraag naar eieren na de feestdagen wat terugloopt, ondervangt deze daling in het aanbod dat.

Dit jaar is er wel minder ondersteuning in de markt van de verwerkende industrie, doordat de afzet naar horeca en foodservice ontbreekt. Echter de prijs van industrie-eieren stijgt met anderhalve cent wel nog altijd gelijk op met de scharrelei-notering die een dubbeltje stijgt. De NOP richtprijs van scharrel industrie-eieren stijgt van € 1,041 naar € 1,054 per kilo. De notering voor kooi-eieren gaat van € 0,910 naar € 0,919.

Prognose: stabilisatie van de prijs.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Keuper
Jacco Keuper Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.