Beste Johan Remkes …

28-09 | |
Heijdra
Anita Heijdra Vleesveehouder
Johan Remkes. - Foto: ANP
Johan Remkes. - Foto: ANP

Alle ogen zijn gericht op u. Het kabinet verwacht veel van u en uw zoektocht is een veelgebruikt excuus voor het uitblijven van ons perspectief. Ik ben zo vrij om u hierbij nog van extra informatie te voorzien.

Waar gesproken wordt over het verdienmodel van de boer, wordt meestal ons verdienvermogen bedoeld. In een wereld waar mensen nog sterven van de honger, is er voor bijna iedere voedselproducent een verdienmodel. Echter, ons vermogen om aan het produceren van voedsel in Nederland iets te verdienen, wordt de afgelopen 25 jaar sterk beïnvloed. Door constant wijzigend beleid, door een ongelijk speelveld met een rechtstreekse invloed op de kostprijs en door een klimaatbeleid dat eenzijdig op onze innovatieve sector wordt afgewenteld. Onze op papier vergunde uitstoot zorgt voor een heel makkelijke knop om aan de draaien.

Meerwaarde

Van de supermarkten hoeven we niets te verwachten. Daar bent u samen met vele boeren ook achter gekomen. Ons verdienvermogen wordt door hen in toom gehouden met geïmporteerd voedsel dat vaak meer uitstoot veroorzaakt. Ook vele ambtenaren die u wellicht van goede raad hebben voorzien, zien weinig meerwaarde in eigen bakkers, slagers en boeren, zo lijkt het. ‘Faillissementen van mkb’ers … zijn onderdeel van een gezonde marktdynamiek’, schreven zij recent. Ze komen vast uit de generatie die denkt dat melk uit een fabriek komt en dat dit niet per se een Nederlandse hoeft te zijn. Zelfs premier Rutte wist vorige week geen antwoord te geven op de vraag welke kritische massa aan voedselmakers hij wil of moet behouden. Dit alles maakt ons verdrietig en opstandig.

Ik hoop van ganser harte dat u zich als econoom en als welkdenkend mens laat leiden door het allerbelangrijkste punt uit alle gesprekken. Wanneer de productie van voedsel geforceerd wordt verplaatst naar landen buiten Nederland, zal dit minder efficiënt gebeuren dan hier. Het klimaat schiet daar niets mee op. Sterker nog, de mondiale uitstoot zal toenemen.

Allerbeste lobbyist naar Brussel sturen

We hebben Brussel beloofd de natuur te beschermen en de waterkwaliteit te beheersen. Dat doen we, dat kunnen we en dat zullen we zorgvuldig blijven doen. De manier waarop we daarover rapporteren, is hetgeen ons land in grote problemen heeft gebracht. Andere lidstaten hebben daar andere methoden voor ingediend en deze zijn door Brussel geaccepteerd. Dat schept een precedent.

Uw advies kan simpel zijn. Om Nederland Voedselland te redden, moet u de allerbeste lobbyist naar Brussel sturen om deze fout te herstellen. U verdient daarmee eeuwige roem en wij kunnen verder met datgene wat wij het liefst doen: eerlijk, gezond en duurzaam voedsel produceren. Dat is ons verdienmodel, onze passie en onze identiteit.

Meer over


Beheer